Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας επιβεβαιώνουν τη σαφή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού και αποτυπώνουν με εμφατικό τρόπο τη σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της υγειονομικής πρόκλησης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας. Η καθηγήτρια επεσήμανε πως η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας είναι σαφής, ενώ παρέθεσε τον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα που για πρώτη φορά έπειτα από καιρό σταθεροποιήθηκε κάτω από τα 1.000 περιστατικά/ημέρα.

Η ίδια προέβλεψε, ωστόσο, ότι στο τέλος του μήνα, οι διασωληνωμένοι στην χώρα ίσως να είναι λιγότεροι από 200.

Μειωμένα κατά 34% τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
Συμπληρώνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπλήρωσε πως καταγράφηκαν 34% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 19%, σε λιγότερους από 30 ανά ημέρα.

Η κυρία Παπαευαγγέλου υποστήριξε πως η επιδημιολογική εικόνα σήμερα προσομοιάζει με εκείνη του περασμένου Γενάρη, πριν ξεσπάσει το τρίτο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα. Μάλιστα, σημειώνει πως τα δεδομένα είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά σήμερα, αν αναλογιστεί κανείς πως τα μισά νέα κρούσματα αφορούν σε ασυμπτωματικούς, οι οποίοι εντοπίζονται μέσω των self test.

Κάπως έτσι, με 40.000 τεστ κατά μέσο όρο την ημέρα, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει σταθερά χαμηλός περίπου στο 2,3%. Την ίδια ώρα, παραμένει χαμηλός ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων. «Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 36 έτη σε όλη την επικράτεια και βλέπουμε παντού μία μείωση σημαντική στα νέα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 55 ετών» σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Η σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Οι ειδικοί έχουν αναφερθεί πολλές φορές στη σημασία του εμβολιασμού, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς σήμερα σε ΜΕΘ Covid είναι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλια έναντι του κορωνοϊού. «Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους ανθρώπους» επανέλαβε σήμερα η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η λοιμωξιολόγος παρέθεσε στοιχεία από το μητρώο ασθενών Covid για την περασμένη εβδομάδα 31 Μαΐου με 6 Ιουνίου. «Εξετάζοντας συγκεκριμένα, απομονωμένα τα άτομα, τους συμπολίτες μας που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, σημειώνουμε ότι το 92% αυτών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορωνοϊού αφορούσαν σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου που πρόσθεσε: «Νομίζω τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους».

«Καλούμε, λοιπόν, όσους δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν, να εκμεταλλευτούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να κλείσουν ραντεβού ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία για το χειμώνα» είπε με τη σειρά του ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με την ανάγκη αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.