Την εκτέλεση νέων γεωτρήσεων στην θάλασσα του Ισραήλ, κατά την περίοδο 2022-2023, με στόχο την ανακάλυψη πάνω από 1 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, στη συντριπτική τους πλειονότητα σε φυσικό αέριο ανακοίνωσε η Energean.

Η σχετική σύμβαση ανατέθηκε στην Stena Drilling και προβλέπει την εκτέλεση μίνιμουμ τριών γεωτρήσεων καθώς και ενδεχομένως δύο ακόμη. Οι επιβεβαιωμένες γεωτρήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2022 και θα είναι οι εξής:

1) Η γεώτρηση ανάπτυξης του κοιτάσματος Karish North, το οποίο περιέχει 33 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καθώς και 31 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων βεβαιωμένα αποθέματα.

2) Η επιβεβαιωτική γεώτρηση Karish Main-04, η οποία θα στοχεύσει σε πρόσθετες ποσότητες υδρογονανθράκων στο κυρίως κοίτασμα Karish, οι οποίες εκτιμώνται σε 166 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

3) Η ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» στο Block 12, μεταξύ των κοιτασμάτων Karish και Tanin, η οποία στοχεύει σε 20 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και επιπλέον 4 εκατ. βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες.

O κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε και πάλι με την Stena. Το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα έρχεται μετά την επιτυχημένη εκτέλεση των τριών γεωτρήσεων ανάπτυξης του κοιτάσματος Karish καθώς και της γεώτρησης που ανακάλυψε το κοίτασμα Karish North στην θάλασσα του Ισραήλ στη διάρκεια της διετίας 2019-2020 – γεωτρήσεων που εκτελέστηκαν από τη Stena. Το νέο πρόγραμμα έχει την προοπτική να διπλασιάσουμε τα αποθέματά μας με κοιτάσματα τα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε γρήγορα, με ασφάλεια και με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έναρξη παραγωγής από το κυρίως κοίτασμα Karish στα μέσα του 2022, οι επόμενοι 12 μήνες θα μεταμορφώσουν την Energean στην ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».