Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα κάνει ανακοινώσεις για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Στην παρουσίαση θα μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Πρόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές προετοιμασίες και θα αφορούν ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων. Οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται στους χώρους που θα ανακοινωθούν με την επίδειξη πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του χώρου θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή. Θα την «κατεβάζει» στο κινητό του, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πύλη gov.gr και όταν ελέγχει το barcode από το πιστοποιητικό θα ανάβει «πράσινο» για την είσοδο χωρίς κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο του πολίτη.

Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα με όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει με τον κορωνοϊό. Στον αντίποδα, όποιος επιχειρηματίας επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Έτσι, ανοίγουν ελεύθερα για τους εμβολιασμένους οι πόρτες των θεάτρων και των συναυλιακών χώρων. Σε πρώτη φάση για τους ανοιχτούς χώρους και στη συνέχεια για τους κλειστούς, όταν οι παραστάσεις και οι συναυλίες μεταφερθούν από τον φθινόπωρο σε εσωτερικούς χώρους.

Ανάλογες θα είναι οι αποφάσεις και για τα γήπεδα και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Ήδη ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι θα εκδίδει εισιτήρια μόνο για όσους είναι εμβολιασμένοι.

Τρίτος τομέας είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία. Από την στιγμή που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων επιλέξουν να εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους πολίτες θα μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα τους εσωτερικούς χώρους, χωρίς να υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς στην χωρητικότητα.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως οι όποιες διευκολύνσεις δεν αφορούν καταστήματα που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους, καθώς επίσης τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες όπου η πρόσβαση θα γίνεται με ίδιους όρους για όλους τους πελάτες.