Ο Σωτήρης Καπέλος, διευθυντής λειτουργίας των «ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες» και υπεύθυνος του έργου κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σε δημοσιογράφους της περιοχής δήλωσε ότι «έως τον τέλος Δεκεμβρίου του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του φωτοβολταϊκου πάρκου ισχύος 204 MW» που κατασκευάζουν τα ΕΛΠΕ στα διοικητικά όρια των δήμων Κοζάνης και Εορδαίας ενώ «η ένταξή του στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 130 εκ € χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και από ιδίους πόρους των ΕΛΠΕ και θα παράγει 350 GWh/έτος. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε ότι κατά την εμπορική λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα απασχολούνται από 20- 30 άτομα σε ειδικότητες όπως της ασφάλειας του χώρου των εγκαταστάσεων, του καθαρισμού και της αποψίλωσης.

Ο κ. Καπέλος δήλωσε ότι στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι να προχωρήσει στην δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας εντός του χώρου του πάρκου, εξήγησε ότι έχει εξευρεθεί ο χώρος και θα είναι μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου θα αναπτυχθούν συστοιχίες από κοντέινερ και θα είναι οι μπαταρίες αποθήκευσης έως 100 MW. H εταιρία-πρόσθεσε- «βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης».

Σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών επεσήμανε ότι κατ έτος θα αποδίδεται το 3% υπέρ του Δήμου Κοζάνης και Εορδαίας, δηλαδή περίπου 500.000 € /έτος για 20 χρόνια, ενώ από τα παραπάνω ποσά θα επιδοτούνται οι ηλεκτροδοτήσεις κατοικιών των δημοτικών διαμερισμάτων σε Σιδερά, Λιβερά και Ασβεστόπετρα που συνορεύουν με το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Ο κ Καπέλος ανέφερε ότι η JUWI Hellas S.A. που κατασκευάζει το πάρκο έχει αναθέσει αρκετές υπεργολαβίες σε τοπικές κατασκευαστικές εταιρίες της Κοζάνης και Εορδαίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως υψηλό το επίπεδο των κατασκευαστικών εταιριών της περιοχής που συμμετέχουν στο έργο».