Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού ισχύουν τόσο για τα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά όσο και στην εστίαση από σήμερα (16/7) και έως τη Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Στην ΚΥΑ που δόθηκε σήμερα Παρασκευή (16/7) στη δημοσιότητα, εξειδικεύονται τα μέτρα που ισχύουν για τις προϋποθέσεις εισόδου σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, περιλαμβάνοντας και μια αλλαγή για τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μπουζούκια, κλαμπ) στα οποία θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.

Αναφορικά με το ταξίδια προς τα νησιά από την ηπειρωτική χώρα, οι επιβάτες σε πλοία και αεροπλάνα πρέπει να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ (PCR/RAPID), ή βεβαίωση νόσησης, ενώ για την επιστροφή από τα νησιά, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test για το πλοίο, ενώ για το αεροπλάνο υπάρχει σύσταση διενέργειας self test.

Με την ΚΥΑ επίσης καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης, των γυμναστηρίων, των γηπέδων, αλλά και πώς θα διεξάγονται τα πανηγύρια.

Ταξίδι με πλοίο: Τα μέτρα για μετακίνηση στα νησιά
Για τη μετακίνηση από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά με πλοίο συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία οι επιβάτες από 12 ετών και πάνω πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό PCR 72 ωρών ή rapid 48 ωρών, ωστόσο αυτό που αλλάζει από σήμερα είναι ότι για την επιστροφή από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα με πλοίο απαιτείται η διενέργεια self test.

Από τη διενέργεια PCR/rapid test και κατοχής πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης εξαιρούνται οι εξής:

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου,
Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, Κόστα – Σπέτσες, Μετόχι – Ύδρα, Ερμιόνη – Ύδρα, Χάνια – Τριζόνια Φωκίδος, Μύτικας – Αιτωλοακαρνανίας – Καστός – Κάλαμος, αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους του Πόρου, του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, της Ελαφονήσου, της Αμμουλιανής, των Σπετσών, της Ύδρας, των Τριζονίων, του Καστού και του Καλάμου, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
Οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Ταξίδι με πλοίο: Με self test η επιστροφή από τα νησιά
Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής: «Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή
Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου».

Ταξίδι με αεροπλάνο στα νησιά: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR ή rapid
Οδηγίες για το πώς θα ταξιδεύουν οι πολίτες με αεροπλάνο στα νησιά από την ηπειρωτική χώρα εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η ταξιδιωτική οδηγία για τις πτήσεις εσωτερικού ισχύει από το πρωί (06:00) της Δευτέρας 26 Ιουλίου.

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ (PCR/RAPID), ή βεβαίωσης νόσησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό να προσκομίζουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί, είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

3) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Ταξίδι με αεροπλάνο στα νησιά: Σύσταση για self test στην επιστροφή
Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Γενικές οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές μετακινήσεις. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

Νέα μέτρα και στην εστίαση
Ο τρόπος λειτουργίας σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας καθορίζεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και μία αλλαγή, η οποία αφορά τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μπουζούκια, κλαμπ). Συγκεκριμένα, θα λειτουργούν ως αμιγείς χώροι, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και με χωρητικότητα 85%.

Ειδικότερα, όλοι οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα λειτουργούν ως εξής:

85% πληρότητα
Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά
Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων
Οι μικτοί χώροι δεν επιτρέπονται.

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα):

Αμιγείς χώροι: 85% Πληρότητα με μάσκα

Μικτοί χώροι: 75% Πληρότητα για χώρους, 70% Πληρότητα για χώρους, 65% Πληρότητα για χώρους, Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους

Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ):

Αμιγείς χώροι: 85% Πληρότητα, Μόνο καθήμενοι

Μικτοί χώροι δεν επιτρέπονται.

Ανοιχτοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια):

Αμιγείς χώροι: Λειτουργία με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου

Μικτοί χώροι: Λειτουργία με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου

Για όλους τους κλειστούς χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα) θα λειτουργούν με 85% πληρότητα και με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Ανοιχτά και κλειστά γήπεδα:

Αμιγείς χώροι:

80% Πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (ανοιχτά) και 8.000 (κλειστά)
Χρήση μάσκας υποχρεωτική
Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων (έως 5% επί της πληρότητας)
Μικτοί χώροι δεν επιτρέπονται.

Κέντρα διασκέδασης: Είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης – Ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης
Τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων των κλειστών χωρών δεξιώσεων, των μουσικών σκηνών και των μπουάτ θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς χώροι (ανοικτοί ή κλειστοί) μόνον για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Tα υπαίθρια και τα κλειστά κέντρα διασκέδασης από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, και μόνο με καθήμενους πελάτες στο 85% της ωφέλιμης επιφάνειας.

Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Μόνο με καθήμενους τα πανηγύρια
Ειδική αναφορά στα πανηγύρια περιλαμβάνει η νέα ΚΥΑ για τα μέτρα για τον κορονοϊό, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 και μέχρι και τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021.powered by Rubicon Project

Συγκεκριμένα, προβλέπεται «λειτουργία των πανηγύρεων με τις κάτωθι προϋποθέσεις σωρευτικά:

Επιτρέπονται μόνο καθήμενοι θεατές και φιλοξενούμενοι
Εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας (αποφυγή συνωστισμού, τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου, αντισηπτικά σε τραπέζια, τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και κανόνων υγιεινής των Παρατημάτων 2 έως 4 τα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας) με ευθύνη της οικείας Δημοτικής Αρχής».

Πώς θα λειτουργούν τα γυμναστήρια
Το πρωτόκολλο λειτουργίας για τα γυμναστήρια προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα μέτρα εναντίον του κορονοϊού όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η τοποθέτηση plexiglass τόσο στην υποδοχή – ανάμεσα σε προσωπικό και αθλούμενους – όσο και ανά τα όργανα που θα χρησιμοποιούν τα μέλη.

Επαναδιατυπώνονται, ουσιαστικά, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, για τους εργαζόμενους σε αυτάς και για όσους κάνουν γυμναστική.

Μέρος των συστάσεων αυτών, αναφέρεται, θα πρέπει να αναρτάται στην είσοδο και σε άλλα εμφανή σημεία των γυμναστηρίων.

Αξίζει να αναφερθεί πως προβλέπεται η δυνατότητα εκγύμνασης χωρίς μάσκα «για όσους αθλούμενους έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό», κάτι το οποίο θα αποδεικνύουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παραμένει, επίσης, η οδηγία πως όσοι «αθλούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα», εφόσον, όμως, «υπάρχει απόσταση τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από άλλους αθλούμενους».

Αναλυτικά, στο Παράρτημα 14 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης αναφέρονται τα εξής:

Λειτουργία χώρου άθλησης
• Τοποθέτηση σταθερού προστατευτικού χωρίσματος από διαφανές υλικό (plexiglass) στην υποδοχή του γυμναστηρίου, έτσι ώστε να προστατεύονται τόσο το προσωπικό όσο και τα εισερχόμενα μέλη του
γυμναστηρίου.

• Ανάρτηση οδηγιών, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, που αφορούν σε: κανόνες αναπνευστικής υγιεινής (υποχρεωτική χρήση μάσκας), εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, τήρηση αποστάσεων (σύμφωνα με τα οριζόμενα κατωτέρω).

• Ταυτόχρονη παρουσία ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και των μελών του προσωπικού του γυμναστηρίου), ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του γυμναστηρίου [ένα (1) άτομο ανά 10 τ.μ.] ενώ για ομαδικές ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής, που εκτελούνται ανά ομάδες, εφαρμόζεται η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

• Είσοδος των αθλουμένων με προ-συνεννόηση για την ημέρα και ώρα προσέλευσής τους, μέσω τηλεφώνου
ή γραπτού μηνύματος και με καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο), προκειμένου να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

• Όλα τα μέλη του γυμναστηρίου (εργαζόμενοι και αθλούμενοι) υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο είτε με self-test για όσους είναι δικαιούχοι self-testing ή με rapid test για τους υπολοίπους. Το αποτέλεσμα είτε του self-test είτε του rapid test επιδεικνύεται στο προσωπικό υποδοχής και ισχύει μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα κάθε φορά. Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εβδομαδιαίου προληπτικού ελέγχου οι εργαζόμενοι και αθλούμενοι που έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

• Κατά την προσέλευσή τους οι αθλούμενοι υπογράφουν στον «Κατάλογο Εισερχομένων Εξερχομένων στην Αθλητική εγκατάσταση», όπου δηλώνουν ότι δεν έχουν συμπτώματα, καθώς και την ημερομηνία διενέργειας του τεστ, εφόσον απαιτείται.

• Πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού: αλκοολούχο αντισηπτικό πυκνότητας τουλάχιστον 70%, χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης

• Τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία

• Απόσταση τουλάχιστον δύο (2) μέτρων ανάμεσα στα όργανα αερόβιας άσκησης (π.χ. διάδρομοι, ποδήλατα, ελλειπτικά) ή κατασκευή ακρυλικών υαλοπινάκων, που θα βρίσκεται έμπροσθεν των οργάνων και καθ’ όλο το μήκος αυτών ιδανικά και με επάνω καλυπτικό τμήμα (οροφή), το οποίο θα καθαρίζεται με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα πριν την χρήση του από τον επόμενο αθλούμενο.

• Καθαρισμός/απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση.

• Συνεχής και επαρκής αερισμός των εγκαταστάσεων με φυσικό αερισμό και όσον αφορά στη χρήση κλιματιστικών μονάδων, εφαρμογή των εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων» και «Επικαιροποίηση της Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 26335/23-4-2020 Εγκυκλίου – Διευκρινίσεις για τη χρήση κλιματισμού κατά τη θερινή περίοδο». Δείτε τα εδώ και εδώ.

• Στους χώρους αναμονής αφαιρούνται περιττά αντικείμενα (π.χ. περιοδικά) και τηρούνται οι κανόνες της
φυσικής απόστασης.

Λειτουργία των αποδυτηρίων
• Τα αποδυτήρια να χρησιμοποιούνται μόνο για τη φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των εισερχόμενων στο γυμναστήριο μελών, όπου υπάρχουν ατομικά ερμάρια, στα οποία θα γίνεται απολύμανση πριν από κάθε χρήση.

• Απαγορεύεται η χρήση των λουτρών και η χρήση σάουνας, όπου υπάρχει.

• Να υπάρχει αλκοολούχο αντισηπτικό (με αντλία) σε εμφανή σημεία στο χώρο των αποδυτηρίων.

• Ανάμεσα στα καθίσματα να παρεμβάλλεται ένα κενό κάθισμα.

• Ο χώρος να αερίζεται κατά προτίμηση από ανοικτά παράθυρα. Σε ό,τι αφορά στη χρήση του κλιματισμού εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας. Εάν υπάρχει σύστημα εξαερισμού, ρύθμιση για ροή αέρα από μέσα προς τα έξω χωρίς ανακύκλωση.

• Το προσωπικό καθαριότητας κατά τη διάρκεια της εργασίας του πρέπει να φορά στολή/ρόμπα εργασίας, διπλή μάσκα ή εναλλακτικά μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/N95) και γάντια μίας χρήσεως, τα οποία θα πρέπει να αλλάζει τακτικά. Μετά την αφαίρεση των γαντιών θα πρέπει να ακολουθεί υγιεινή των χεριών [πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού για είκοσι (20) δευτερόλεπτα] και, αφού τα χέρια στεγνώσουν καλά, να χρησιμοποιείται νέο ζευγάρι γαντιών.

Πρόσθετος εξοπλισμός ατομικής προστασίας, όπως προστατευτικά γυαλιά και αδιάβροχη ποδιά, μπορεί να χρειάζεται κατά την παρασκευή διαλυμάτων, ανάλογα με το καθαριστικό/απολυμαντικό που χρησιμοποιείται και τη διαδικασία καθαρισμού, για την προστασία του προσωπικού καθαριότητας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος πιτσιλίσματος. Μετά την αφαίρεσή τους τα μέσα ατομικής προστασίας πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους απορριμμάτων με καπάκι και να ακολουθεί υγιεινή των χεριών [πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού για είκοσι (20) δευτερόλεπτα].

• Μετά τη χρήση των εγκαταστάσεων συστήνεται καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους.

• Χρήση τουαλέτας

κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού
σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό νερού
νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία
χειροπετσέτες
ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων
τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας)
Οδηγίες για το Προσωπικό
• Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή εναλλακτικά μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/N95)
σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.

• Συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

• Αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας.

• Άμεση απομάκρυνση από τον χώρο στην περίπτωση που μέλος του προσωπικού παρουσιάσει συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-19 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 λοίμωξης σε εργαζόμενο η επάνοδος στην εργασία θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

• Εάν μέλη του προσωπικού ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να υφίσταται πρόβλεψη για ανάθεση
καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης.

Οδηγίες για αθλούμενους
• Σύσταση για μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο.

• Oι αθλούμενοι φορούν είτε διπλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2. Δυνατότητα εκγύμνασης χωρίς μάσκα αποκλειστικά για όσους αθλούμενους έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

• Όσοι αθλούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα, εφόσον υπάρχει απόσταση τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από άλλους αθλούμενους.

• Αθλούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα συστήνεται να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα.

• Χρήση υγιεινής των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής.

• Εφαρμογή κανόνων κοινωνικής απόστασης και αποφυγή κοινωνικών επαφών, εναγκαλισμών και χειραψιών, στους χώρους του γυμναστηρίων.

• Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτα) και σύσταση να έχουν ένα ζευγάρι αθλητικά υποδήματα αποκλειστικά για χρήση στις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου, τα οποία δεν θα χρησιμοποιούν εκτός του
χώρου του γυμναστηρίου.

• Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (π.χ. μπάλες, λάστιχα,
στρώματα).

• Πλύσιμο των ρούχων και πετσετών, που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο, στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (60ο C).

Σημειώνεται πως τα οριζόμενα στην εν λόγω ΚΥΑ αναφέρεται πως ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 και έως και τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00.