Το πρωί της Δευτέρας, οι υπουργοί της κυβέρνησης θα συζητήσουν για μια τελευταία φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τις θερινές τους διακοπές. Ομολογουμένως, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα υπουργεία έχουν μεγάλη ανάγκη από μια θερινή διακοπή, μετά από τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, αλλά και τις προκλήσεις στις εθνικές μας υποθέσεις, που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τις μέρες, όμως, που κλείνει η Βουλή, από τις 6 Αυγούστου κι έπειτα, έως και μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, Μαξίμου και υπουργεία θα λειτουργούν με… βάρδιες ασφαλείας και την ελπίδα να μην προκύψει κάτι που θα επιβάλλει επιστροφή στη βάση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», έχει ζητήσει από τους υπουργούς και τους επιτελείς του να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους και να είναι νομοθετικά έτοιμοι για «γκάζι» από το τέλος Αυγούστου, και ειδικά από το φθινόπωρο και εντεύθεν. Και αυτό, γιατί μπορεί η πανδημία να αποτελεί βασικό κεφάλαιο άσκησης πολιτικής και συνεχιζόμενη πρόκληση, ο κ. Μητσοτάκης όμως θέλει το πέρασμα στην επόμενη φάση να είναι συνδεδεμένο με μεταρρυθμίσεις και με ένα νομοθετικό «σπριντ», προκειμένου να δρομολογηθούν απτές και μετρήσιμες αλλαγές, οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά για τους πολίτες και θα εκπληρώνουν έτσι τη βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Ούτως ή άλλως, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή έστω κάποια στιγμή το 2023, ακόμα και στις αρχές του έτους, αυτό όμως σημαίνει ότι ο χρόνος που απομένει για τον κυβερνητικό βίο είναι κάθε μέρα λιγότερος από αυτόν που έχει ήδη διανυθεί, με δεδομένα τα δεύτερα γενέθλια της ΝΔ στην εξουσία, στις 7 Ιουλίου.

Πυκνή ατζέντα

Βεβαίως, η ατζέντα του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου είναι πυκνή, κι αυτό από μόνο του δείχνει τις προθέσεις και για το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που δουλεύονται εδώ και καιρό από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα και έχουν επισημανθεί πεδία όπου απαιτούνται παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα που αφορούν τη γεννετήσια αξιοπρέπεια και τους ανηλίκους, αλλά και ο πραγματικός χρόνος έκτισης, προκειμένου να μένουν οι ποινικοί περισσότερο χρόνο στη φυλακή. Ρεαλιστικά, το εν λόγω νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή από Σεπτέμβριο. Ακόμα, έρχεται ρύθμιση για την απλοποίηση της ίδρυσης εταιρειών στη χώρα μας από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα του κατώτατου μισθού, για το οποίο υπάρχουν διαβουλεύσεις στον άξονα Μαξίμου – υπουργείου Εργασίας. Ήδη, δε, το ΚΕΠΕ εισηγείται στην κυβέρνηση πάγωμα του κατώτατου για φέτος και σημαντική αύξησή του από το 2022.

Παράλληλα, ακόμα δύο εμβληματικά νομοσχέδια θα γίνουν πράξη το επόμενο διάστημα: το «Νέο Σχολείο» της Νίκης Κεραμέως αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα από Σεπτέμβριο, με το νέο σχολικό έτος, ενώ εντός των ημερών θα έρθει και το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση και τους νέους ασφαλισμένους από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου, το οποίο όμως δεν θα ψηφιστεί τώρα, αλλά μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου.

«Restart» χωρίς lockdown

Το κεντρικό πολιτικό στοίχημα της κυβέρνησης, πάντως, είναι το φθινόπωρο να έρθει χωρίς την επαναφορά του γενικού lockdown. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του», διαμηνύουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, δείχνοντας προς την κατεύθυνση και των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και της στρατηγικής για την τρίτη δόση του εμβολίου, που αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί περί το τέλος Αυγούστου, εκ νέου με προτεραιότητα τους υγειονομικούς, τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τους πιο ευπαθείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό αυτό το πρίσμα, ετοιμάζεται για την παρουσία του στη ΔΕΘ και θα σταθμίσει το «πακέτο» των εξαγγελιών του αμέσως μετά την επιστροφή του από τις σύντομες θερινές διακοπές. Στόχευση του κ. Μητσοτάκη, εκτός από μια στρατηγική επανάκτησης των ελευθεριών και της κανονικότητας που πήγαν περίπατο, είναι να εξαγγείλει και άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων, για τις οποίες πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με το οικονομικό επιτελείο. Στην κυβέρνηση θέλουν να δουν τους πρόδρομους δείκτες και για το τρίτο τρίμηνο στην οικονομία, αν και ήδη η κεντρική εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το σχεδόν 4% που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, για να προσεγγίσει την περιοχή του 6%, που έχει προβλέψει η Κομισιόν. Αυτό δίνει ένα σημαντικό περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως θα σταθμίσει τις τελικές του αποφάσεις τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Όσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ειδικές επαγγελματικές ομάδες, την οποία κάποιοι θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ για μια κανονικότητα το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης ακόμα δεν έχει πάρει απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό ούτε των εκπαιδευτικών ούτε των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εφόσον, όμως, η διαδικασία κυλήσει αναίμακτα στο πεδίο των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας και των υγειονομικών, τότε τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ιδίως εφόσον υπάρχει θετικό δεδικασμένο, τόσο μετά την υπόθεση της ΕΜΑΚ όσο και μετά από νέες προσφυγές.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο