Ο Αύγουστος για την πλειοψηφία των πολιτών είναι ο μήνας των διακοπών. Για αυτό και η σκέψη μας, λογικά, είναι στα… μπάνια του λαού.

Το θέμα είναι να αποφύγουμε από τον Σεπτέμβριο και πάλι τα «μακροβούτια» της πανδημίας.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προσχεδιάσει τον βασικό πυρήνα της επιστροφής σε μια νέα φθινοπωρινή κανονικότητα, με γνώμονα να μην κλείσει η οικονομία και να μην «κοκκινίσει» πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η μετάλλαξη «Δ» έχει κυριαρχήσει και ο φόβος αφορά σε δύο μέτωπα. Το πρώτο, στην έκταση που θα λάβει από πλευράς κρουσμάτων και στο πόσα από αυτά θα οδηγήσουν σε νοσηλείες και, το δεύτερο, ποιοι και πότε θα χρειαστεί να κάνουν και τρίτη δόση εμβολιασμού. Οι επιστήμονες (όχι μόνο στην Ελλάδα) ήδη εξετάζουν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους για την «αντοχή» των αντισωμάτων, βάζοντας στο μικροσκόπιο συγκεκριμένες ευαίσθητες ομάδες.

Παράλληλα, η Πολιτεία δεν έχει βάλει στο… χρονοντούλαπο το θέμα της υποχρεωτικότητας, ούτε φυσικά και ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Σεπτέμβριο οι εμβολιασμένοι θα έχουν και άλλα «προνόμια». Παράλληλα θα εξακολουθούν να έχουν ελευθέρας στους κλειστούς χώρους. Για το θέμα της υποχρεωτικότητας, η κυβέρνηση θα αναμένει τόσο τη νέα εισήγηση της επιτροπής Βιοηθικής, από την οποία έχουν ζητηθεί γνωμοδοτήσεις για συγκεκριμένους κλάδους, όσο και ποιοι και πότε θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η γνωμοδότηση του ΣτΕ θα είναι εκείνη που θα χαράξει τη στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα της υποχρεωτικότητας, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν βέβαιο ότι θα εγκριθεί. Εκείνο που δεν είναι σίγουροι 100% είναι το θέμα της αναλογικότητας σε ό,τι αφορά το θέμα της στέρησης μισθού και χρόνου προϋπηρεσίας.

Αυτό θα είναι το κρίσιμο σημείο, που θα ανάψει πράσινο ή πορτοκαλί στους σχεδιασμούς για το φθινόπωρο για την επέκταση των μέτρων και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Το Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί, μετά από σχετικές οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ετοιμάσουν εναλλακτικά σενάρια, ώστε να μην απειληθεί η επιστροφή των πολιτών από τα μπάνια τους, από τη μια, και η οικονομία από την άλλη.

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο