Ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Αθήνα, με την πρώτη συνεδρία αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πρόκειται πλέον για το MED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, μελλοντικές κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και η κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, η φετινή Σύνοδος Κορυφής του MED9 εστιάζει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου. Παράλληλα, στο περιθώριο των εργασιών, τους ηγέτες αναμένεται να απασχολήσει ο νέος καταμερισμός ισχύος μετά τη σύμπραξη ασφάλειας AUΚUS, με στρατηγικούς εταίρους τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Βρετανία.