Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ξεκίνησε η εσωκομματική μάχη για την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, ήταν, το πολύ, αουτσάιντερ. Οι περισσότερες μετρήσεις τον έφερναν τρίτο. Πώς κατάφερε να κερδίσει; Πολύ απλά. Εφαρμόζοντας τη δική του πολιτική συνταγή. Μια συνταγή που βασιζόταν σε ένα απλό δίπολο: Ξεκάθαρες θέσεις και επαφή με τον λαό και όχι με τις… βαρονίες και τους εναπομείναντες κομματικούς Γκρούεζες.

Βγήκε στη βάση και στους πολίτες και κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να κερδίσει με άνεση τις εσωκομματικές εκλογές και να γίνει αρχικά πρόεδρος της ΝΔ και στη συνέχεια πρωθυπουργός. Το αν αυτή η συνταγή ήταν επιτυχημένη νομίζω ότι φάνηκε από το αποτέλεσμα.

Σήμερα, λοιπόν, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της χώρας καλείται εκ νέου να εφαρμόσει την ίδια… συνταγή. Να κάνει πράξη αυτό που είπε και στη Θεσσαλονίκη. Ότι, δηλαδή, σύμμαχος και συνομιλητής του είναι ο ελληνικός λαός. Αυτή είναι η δύναμη του κάθε πρωθυπουργού και αρχηγού. Να βγαίνει από τον γυάλινο πύργο που δημιουργείται γύρω από κάθε εξουσία και να σχηματίζει ο ίδιος άποψη. Γνωρίζουμε πως, όταν κυβερνάς μια χώρα, οι υποχρεώσεις είναι πολλαπλάσιες από το να είσαι απλώς αρχηγός ενός κόμματος. Όμως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βγει προς τον λαό. Να συνομιλήσει μαζί του μακριά από κάθε περιβάλλον που ακούσια ή εκούσια δημιουργεί στεγανά.

Η επιλογή αυτή έτσι και αλλιώς είναι μονόδρομος. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί ακόμη να το κάνει με τους δικούς του όρους.

Η πραγματική δημοσκόπηση των μέτρων της ΔΕΘ γίνεται στην κοινωνία. Διάλογος, λοιπόν, μαζί της. Τώρα που αργά και σταθερά βγαίνουμε από την πανδημία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες.

Η κυβέρνηση έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα που δεν είχαν οι προηγούμενες. Αυτοδυναμία και μια οικονομία που επέστρεψε δυναμικά στην ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόλο που θεωρητικά δεν είναι… μπαλκονάτος δημαγωγός, εξακολουθεί να υπερτερεί του κομματικού αντιπάλου του, διότι έχει το ταλέντο να πείθει τον συνομιλητή του.

Για αυτό και σε όλες τις μετρήσεις τα ποσοστά του είναι υψηλότερα από αυτά του κόμματός του. Αυτό το ισχυρό χαρτί πρέπει ο πρωθυπουργός να το παίξει και να βγει στην κοινωνία.

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο