Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εμφανίστηκε Καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πιο δυνατός σεισμός στην Κρήτη από τα 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας. «Έβραζε από τα τέλη Μαΐου η περιοχή» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το συγκεκριμένο ρήγμα «είναι 15-16 χιλιόμετρα και δεν μπορεί να δώσει ισχυρότερο σεισμό», ενώ έκανε λόγο για μια δύσκολη εβδομάδα με συνεχή σεισμική ακολουθία τις επόμενες μέρες με 4 και 5 Ρίχτερ.

«Καταπονημένα κτίρια δεν πρέπει να κατοικηθούν και τα σχολεία όλη την εβδομάδα δεν πρέπει να λειτουργήσουν» προειδοποίησε, λέγοντας πως «πρέπει να πάρουμε το χειρότερο σενάριο να είμαστε επιφυλακτικοί, πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή».

Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν άλλες περιοχές στην Ελλάδα που είναι πιθανόν να δώσουν ισχυρό σεισμό, ο κ. Παπαζάχος μίλησε για «πολλές περιοχές που είναι σε δραστηριότητα αυτή τη στιγμή», ωστόσο αναφέρθηκε σε δύο: Στην Τήλο, είπε, υπάρχει πολλή ακολουθία αλλά είναι σε θαλάσσιο χώρο και στη Θήβα, που είναι στο χειρότερο σημείο επειδή είναι κοντά στην πόλη και οι σεισμοί «γίνονται αισθητοί από τους κατοίκους».

Όπως τόνισε, ωστόσο, «αυτός είναι ο ελληνικός χώρος, είναι δύσκολος, έχει σεισμούς κατά συνέπεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς ως κάτι το απρόοπτο». «Η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο σεισμό κάθε χρόνο» πρόσθεσε και επισήμανε ότι φέτος έχει ήδη σημειωθεί.