Πλημμυρισμένα πάνω από 200 σπίτια άφησε στο πέρασμα της από την η πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια «Αθηνά», με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να μιλούν πλέον για πρωτόγνωρες καταστάσεις απόγνωσης και καταστροφής, ενώ σήμερα πάνω από 30 σπίτια πλημμύρισαν στη Λάρισα.

Επίσης, το Πήλιο βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου καθώς αναμένεται νέα επιδείνωση.

Αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία ‘Αννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση. Το κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου.

«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Β. Εύβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίας, Αντώνης Γκουντάρας, στην περιοχή λόγω της βροχόπτωσης, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 30 σπίτια στα παράλια της περιοχής αλλά και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο παραλιακό δρόμο από Βελίκα προς την Παλιουριά.

Ο δήμαρχος Αγίας σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά και πως ο δήμος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η Πυροσβεστική επιχειρούν για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που είναι μεγάλες.

«Στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο. Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι την Κοτσικιά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Από τις 2 το πρωί έχει σταματήσει η βροχή, όπως είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου, επαναλαμβάνοντας ότι οι εικόνες δείχνουν ολική καταστροφή.

‘Εχουν πληγεί οι δύο πυρόπληκτοι δήμοι, από την παραλία Ψαροπουλίου, μέχρι την παραλία της Αγίας Άννας. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, υπάρχουν κατεστραμμένες οδοί κοντά σε ρέματα παρότι είχαν γίνει εκτενείς καθαρισμοί. Οι ζημιές προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις διάρκειας 1- 2 ωρών και είναι προάγγελος του τι θα επακολουθήσει το χειμώνα, είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ακόμη δεν έχουν χρηματοδοτηθεί.

 

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός συμπλήρωσε πως έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

«Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές».

 

Στη Βόρεια Εύβοια βρέθηκε, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, για τον βέλτιστο συντονισμό του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.