Τον απολογισμό της φετινής διοργάνωσης του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», θέτοντας παράλληλα τις βάσεις και για το επόμενο καλοκαίρι, έκαναν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο  Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που είχε αναλάβει το στήσιμο και την διεξαγωγή του προγράμματος.

Παρά τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, η Ελλάδα δεν καταδικάστηκε σε ένα φτωχό πολιτιστικό καλοκαίρι. Σε αυτό συνέβαλλε σημαντικά, η υλοποίηση του θεσμού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, χρηματοδοτώντας καλλιτεχνικές παραστάσεις, οι οποίες φιλοξενήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς εισιτήριο για το κοινό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν, ο απολογισμός είναι απόλυτα θετικός καθώς από 15 τις Ιουλίου μέχρι 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 133 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών, παιδικού και μουσικού θεάτρου, 79 καινούριες παραγωγές σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, σε 12 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, ενώ δόθηκε για τις παραγωγές το ποσό των 2.284.000 ευρώ, εργάστηκαν σε αυτές 1.400 άτομα, και τις παρακολούθησαν 11.100 θεατές. Αξιοσημείωτο αυτής της επιτυχημένης έλευσης του κοινού, είναι πως επιτεύχθηκε χωρίς της παρουσία της Αττικής, που εξαιρέθηκε συνειδητά από τον θεσμό, καθώς διαθέτει πλήθος πολιτιστικών προτάσεων από τα διάφορα φεστιβάλ.

Παράλληλα η υπουργός ανακοίνωσε και τον θεματικό άξονα των εκδηλώσεων της διοργάνωσης του καλοκαιριού του 2022 που θα είναι η Μικρασιατική Καταστροφή: «Το 2022, το πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» να είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θα είναι μονοθεματικό. Καθώς θα είναι μονοθεματικό, γίνεται πιο δύσκολο. Αλλά ακριβώς το υψηλό επίπεδο των παραγωγών ήταν η βασική αιτία που μας επιβεβαίωσε ότι μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.» δήλωσε χαρακτηριστικά σέ ενα σημείο του λόγου της.

«Το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» είναι σημαντικός λοιπόν θεσμός και θα συνεχίσει ν’ αναπτύσσεται, είμαι σίγουρος γι’ αυτό, γιατί απαντά σε ένα διαχρονικό αίτημα των ανθρώπων του Πολιτισμού» τόνισε ο Γιώργος Κουμεντάκης από πλευράς του, κάνοντας στη συνέχεια εκτενή αναφορά στις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι και στους συντελεστές της.