Το σχέδιο Μητσοτάκη για απεγκλωβισμό των πολιτών από πανδημία – κύμα ακρίβειας.

Σε φάση υπέρβασης δύο βασικών εμποδίων, τόσο λόγω της έξαρσης του τέταρτου κύματος του κορονοϊού όσο και λόγω της ακρίβειας στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα βρίσκεται σε διακεκαυμένη ζώνη. Αν υπάρχει, βεβαίως, μια κάπως… ευτυχής συγκυρία για το Μαξίμου, είναι ότι ο μόνος αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο εαυτός της, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλίσκεται σε μια αντιπολίτευση χωρίς στρατηγική πυξίδα που δεν αποφέρει καρπούς.

Αρχής γενομένης από τον κορονοϊό, αυτό που κατέστη σαφές στις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα και την Τρίτη, πριν από την ανακοίνωση των μέτρων από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, είναι ότι η κατάσταση έξαρσης ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» από το εσωτερικό αυτών των συσκέψεων, όταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε ως προς το πότε θα κάνει το «peak» το τέταρτο κύμα της πανδημίας, η απάντηση ήταν λιτή και σιβυλλική: «Δεν ξέρω». Και αυτό σημαίνει ότι στην κυβέρνηση περιμένουν αρκετές ακόμα εβδομάδες με πολλά κρούσματα, με αρκετούς θανάτους και με μεγάλη αλλά σχετικά διαχειρίσιμη πίεση στο σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, η υψηλή πορεία των κρουσμάτων θα συνεχιστεί, καθώς άνετα τα 6.000 κρούσματα μπορούν να γίνουν και 7.000 και 8.000 τις επόμενες εβδομάδες, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το σενάριο των 10.000. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση περιμένουν μια μεγάλη και παρατεταμένη πίεση, όπερ σημαίνει και μεγαλύτερο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων, χωρίς όμως να κλείνει η χώρα, όπως έγινε πέρυσι. Βεβαίως, υπάρχει και ανησυχία για το τι θα γίνει την περίοδο των εορτών, όταν τα πάντα θα είναι ανοιχτά και χωρίς να έχει προηγηθεί «κλείσιμο».

Στη συνέντευξή του στο Mega, ωστόσο, o πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. «Τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε», είπε, βάζοντας τέλος στα σενάρια για lockdown, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι –και θέλω να είμαι εδώ πολύ ξεκάθαρος– οι ανεμβολίαστοι ότι σήμερα το σύστημα πιέζεται. Ανταποκρίνεται αλλά πιέζεται. Αλλά άλλη είναι η αντιμετώπιση την οποία μπορεί να έχει κάποιος όταν ένα Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται και άλλη είναι η αντιμετώπιση την οποία θα έχει όταν το Σύστημα πιέζεται». Υπό αυτό το πρίσμα, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όσους δεν εμβολιαστούν, ενώ ήδη η κυβέρνηση αναλίσκεται σε ασκήσεις πειθούς για την τρίτη δόση του εμβολίου, που θεωρείται εξαιρετικά σημαντική.

Αυξήσεις

Και ενώ η κυβέρνηση είναι σε μια ισορροπία τρόμου στο μέτωπο της πανδημίας, στην εξίσωση προστίθεται και η ακρίβεια σε όλα, από τις τιμές των καυσίμων έως τα ράφια του σούπερ-μάρκετ. Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να προδιαγράψει δύο θετικές παρεμβάσεις για το 2022, ήτοι την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς και για τους νέους αγρότες, αλλά και τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν του 2% που θα ισχύσει από 1/1/2022. Το ύψος της επιπλέον αύξησης –θυμίζουμε ότι η ΝΔ προεκλογικά υποσχόταν αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης– θα «κλειδώσει» πέριξ του Πάσχα, μετά τα οριστικά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας και, βεβαίως, με γνώμονα και την αντοχή των επιχειρήσεων που θα πρέπει να πληρώσουν τις αυξήσεις.

Δεν αποκλείονται, όμως, και άλλες κινήσεις για να «σβήσουν» τις αυξήσεις στα ράφια και στα πρατήρια, μιας και η «μουρμούρα» των πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης είναι έντονη. Μπορεί στην κυβέρνηση να εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που θα εκλείψει από τις αρχές του 2022, πολλές φορές όμως οι αυξήσεις μένουν και περισσότερο. Έτσι, στο Μαξίμου περιμένουν την 6η Δεκεμβρίου, όταν θα πάρουν στα χέρια τους τα στοιχεία για το Γ’ τρίμηνο του ΑΕΠ, που περιλαμβάνει και την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας, προκειμένου να δουν τι περιθώριο περαιτέρω ανακοινώσεων έχει ο πρωθυπουργός λίγες μέρες μετά, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Αντιπολίτευση της… καταστροφής

Αν υπάρχει, πάντως, μια… σταθερά για την κυβέρνηση είναι η αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μεταθέτει την ένταση στη Βουλή τις επόμενες μέρες, με το αίτημα που κατέθεσε για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια, η στρατηγική με την οποία πορεύεται, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η απουσία στρατηγικής προσέγγισης, το «όχι σε όλα», ειδικά στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και η… αντιπολίτευση των μανιταριών που ανακάλυψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συρμό του ΟΣΕ, που ήταν εκτός κυκλοφορίας για συντήρηση, ουσιαστικά δίνουν πάτημα στο Μαξίμου να «παίζει» μόνο του. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης θέτει με σαφήνεια διλήμματα στους πολίτες προτάσσοντας για τις επόμενες εκλογές την αυτοδυναμία της ΝΔ ως αναγκαία συνθήκη για πολιτική σταθερότητα, ενώ ήδη το ΚΙΝΑΛ «τσιμπά» πόντους και ψήφους συμπάθειας μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννήματα, αντλώντας από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρά την αθροιστική φθορά της κυβέρνησης, δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει σχεδόν τίποτα.

 

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο