Με αμφιβολίες υποδέχτηκε ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τους ισχυρισμούς του Τουρκμενιστάν ότι έχει μηδέν κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο BBC:«Εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο ως μια πανδημία εδώ και σχεδόν δυο χρόνια. Από επιστημονικής άποψης, είναι απίθανο ο ιός να μην κυκλοφορεί στο Τουρκμενιστάν», δήλωσε η Dr Catherine Smallwood.

Το Τουρκμενιστάν είναι μία από τις ελάχιστες χώρες, μαζί με τη Βόρεια Κορέα, που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καταγράψει κρούσματα κορονοϊού. Η δήλωση της Dr Smallwood αντιπροσωπεύει την πρώτη δημόσια πρόκληση εκ μέρους του ΠΟΥ προς τον ισχυρισμό του Τουρκμενιστάν, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός περιστατικών Covid αναφέρεται στη χώρα ανεπίσημα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο ΠΟΥ στηρίζεται σε στοιχεία που παρέχουν οι κυβερνήσεις για την ενημέρωσή του σχετικά με τα στατιστικά του κορονοϊού. Μέχρι πρόσφατα, ο οργανισμός υιοθετούσε τον ισχυρισμό του Τουρκμενιστάν ότι μηδέν κρούσματα έχουν καταγραφεί στη χώρα, κάτι που οδήγησε σε επικρίσεις από ανεξάρτητους παρατηρητές και ΜΜΕ.

Σε ερώτηση που τέθηκε αν το Τουρκμενιστάν παρέχει ψευδή στοιχεία, η αξιωματούχος απάντησε πως ο οργανισμός δεν μπορεί να αμφισβητήσει αν μια χώρα λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Είναι πιο σημαντικό σημείωσε, να «στηριχτείς σε έναν διάλογο» με τις αρχές, όπως με τον πρόεδρο Gurbanguly Berdymukhamedov, παρά να «κάνεις δηλώσεις που μπορεί να μην οδηγήσεις στα είδη εκείνα των ενεργειών που θα θέλαμε να δούμε».

Πολλοί αναλυτές δηλώνουν ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Τουρκμενιστάν για τον κορονοϊό είναι αναξιόπιστα. Ο ένας λόγος ήταν ο «εξαιρετικά κατασταλτικός, αυταρχικός χαρακτήρας της κυβέρνησης», είπε η Rachel Denber, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στην οργάνωση Human Rights Watch.

Η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν «έχει μια μακρά ιστορία καταστολής των δεδομένων και μακρά ιστορία τιμωρίας ανθρώπων που αποκαλύπτουν την αλήθεια», τόνισε με νόημα.

Μια ομάδα του ΠΟΥ πάντως, επισκέφτηκε το Τουρκμενιστάν τον Ιούλιο του 2020, ήταν η μόνη αποστολή Covid-19 που έχει επιτραπεί μέχρι στιγμής. Υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία στη χώρα, σύμφωνα με τη Dr Smallwood  όπως μάσκες προσώπου και τήρηση των αποστάσεων. Και νωρίτερα φέτος η χώρα έγινε η πρώτη που έκανε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για όλους τους ενήλικες.

Η κυβέρνηση είναι πλέον ανοιχτή σε συζήτηση για υγειονομικά μέτρα κατά της Covid-19, σημειώνει η Dr Smallwood. «Και σε αυτό επικεντρωνόμαστε στο τέλος της ημέρας, αυτά είναι τα μέτρα που θα συνεισφέρουν στην προστασία του πληθυσμού».

Ορισμένοι πάντως αμφισβητούν αυτή την προσέγγιση και το αν ο ΠΟΥ μπορεί να συμβάλλει στο να ανταποκριθεί στην κρίση αποτελεσματικά χωρίς αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων.