Ο πρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανασιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, ενώ τόνισε πως όσοι χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά εκθέτουν τον εαυτό τους αλλά και τους συνανθρώπους τους σε κίνδυνο.

Όπως εξήγησε σύμφωνα με τα στοιχεία, από κάθε 100.000 εμβολιασμένους, προκύπτει ένας στην εντατική, ενώ από κάθε 9.000 ανεμβολίαστους βρίσκεται ένας στην εντατική. Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πάρα πολύ κουρασμένοι.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πρόσθεσε επίσης ότι το ΕΣΥ έχει αντέξει έως τώρα δύο φορές και πέρα από τα όριά του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλό να τα εξαντλούμε «κάθε τρεις και λίγο».

Όσον αφορά στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι εφαρμόζονται για να τους προστατεύσουν και πρέπει να τηρηθούν και να επιτηρηθούν. Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα σε όσους βρίσκουν «ευφυείς» τρόπους για να παρακάμπτουν τους ελέγχους, λέγοντας πως εκθέτουν τον εαυτό τους αλλά και τους συνανθρώπους τους σε κίνδυνο. Πρότεινε μάλιστα να εξεταστεί ξανά το ζήτημα των πιστοποιητικών από γειτονικές χώρες που γίνονται δεκτά στη χώρα μας.

Παρομοίωσε το lockdown με ακρωτηριασμό που γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί αλλά κανείς δεν μπορεί δογματικά να τον απορρίψει. «Τα lockdown είναι σαν τους ακρωτηριασμούς στη χειρουργική. Είναι απολύτως ανεπιθύμητα, απευκταία, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν, αλλά ο δογματισμός στην ιατρική δεν επιτρέπεται», τόνισε χαρακτηριστικά.