«Εμβολιαστείτε και για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη», προέτρεψε με μήνυμά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή (22/11) ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμούστην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, έκανε αναφορά στους αριθμούς του εμβολιασμού στην Ελλάδα, εξήγησε ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν αναμνηστική δόση, ενώ επισήμανε πως αύριο, Τρίτη 23 Νοεμβρίου, θα ανακοινωθούν οι οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει.

Η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε αρχικά πως οι χώρες στην Ευρώπη είναι αναμενόμενο να αγωνιούν, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός προστατεύει, με τη χορήγηση της 3ης δόσης να έχει αρχίσει στη χώρα μας και αναφέροντας πως ο FDA ενέκρινε την 3η δόση σε ενήλικες. Σημείωσε επίσης, πως από το CDC υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 50.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα από μελέτη, σημειώνοντας την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης, εξηγώντας πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις ενώ στόχος των εμβολίων, στις κλινικές μελέτες, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό αλλά αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και για πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τέλος, τόνισε ότι άμεσα παράγονται τα αντισώματα μετά την 3η δόση, ενώ σημείωσε, η υβριδική ανοσία, δηλαδή η νόσος και ο εμβολιασμός, παρέχει την καλύτερη προστασία, καταλήγοντας πως στο εξής: «Εμβολιασμός για τον COVID-19, εμβολιασμός και για τη γρίπη, θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Είναι διαφορετική η φετινή χρονιά».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους τώρα, δήλωσε πως «ξεπεράσαμε τους 13.860.000 εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Πάνω από 6.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί με 65,8% του γενικού πληθυσμού και 75,3% του ενήλικου».

«Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση με άτομα που έχουν λάβει έστω μια δόση του εμβολίου, ανέρχεται σε 70% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου», επισήμανε.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξήγησε πως «πάνω από 6.550.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου».

«Οσον αφορά τον μέσο όρο στην ΕΕ, τα ποσοστά για εμβολιασμό με τουλάχιστον μια δόση ανέρχονται σε 66,6% του γενικού και 76,5% του ενήλικου πληθυσμού», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών εμβολιασμών, στη 17η θέση των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και στη 18η θέση με μια δόση.

Για την αναμνηστική δόση, επισήμανε πως «τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA ή AstraZeneca, θα γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με μια δόση Pfizer/BioNTech ή μισή Moderna. Η αναμνηστική δόση για όσους έχουν κάνει εμβόλιο Johnson & Johnson , συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με μια δόση εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech), ή μισή της Moderna. Για όσα άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και τη δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται εμβολιασμός. Όσοι έχουν νοσήσει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, θα ανέβουν οδηγίες έως αύριο στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr».

«Δικαιούχοι είναι 2.827.574 πολίτες, που αντιστοιχεί σε 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών», ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κατέληξε: «Έχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί με αναμνηστική δόση και περίπου 700.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους».