«Θα διεκδικήσουμε και την επόμενη θητεία στον δήμο, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το όραμά μας», ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης. Ο δήμαρχος απαντά στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας πως «ως ακρίτες πάντα είμαστε οι θεματοφύλακες των περιοχών μας», ενώ αναφέρεται στον προγραμματισμό και στα έργα που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στο νησί.

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική στάση της σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος εργαλειοποιεί συνεχώς το θέμα και απειλεί. Η Χίος έχει «σηκώσει» το μεγαλύτερο βάρος στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Ποια είναι η δική σας απάντηση και ποια είναι η κατάσταση στο νησί σήμερα;

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία ακολουθεί τη στρατηγική των απειλών και των προκλήσεων αρκετά συχνά. Πολλάκις, δε, το μεταναστευτικό/προσφυγικό εργαλειοποιείται με στόχο την άσκηση πιέσεων προς την Ευρώπη, ενώ τα νησιά μας στην άκρη του Αιγαίου έχουν σηκώσει ένα τεράστιο βάρος και έχουν αναμετρηθεί με τον ίδιο τους τον εαυτό, λόγω του ανθρώπινου κύματος προσφύγων και μεταναστών που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτήν τη στιγμή, χάρη και στους επιδέξιους χειρισμούς από την κυβέρνηση αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων, η κατάσταση στο νησί μας είναι καλή. Ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών έχει σαφώς περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ έχει επιστρέψει η ηρεμία. Έτσι λοιπόν, η δική μας απάντηση στο ερώτημά σας είναι η πίστη στις δυνάμεις του έθνους μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, στην κεντρική πολιτική της χώρας μας αλλά και στο ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο που καθορίζει τις σχέσεις των κρατών. Τέλος, ως ακρίτες πάντα είμαστε οι θεματοφύλακες των περιοχών μας με αυτοπεποίθηση και περηφάνια.

Πώς αντιμετωπίζετε την πανδημία του κορονοϊού;

Η πανδημία αναμφίβολα αποτελεί έναν πρωτόγνωρο καταλύτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανέτρεψε ισορροπίες και την κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα του βίου μας. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η χώρα μας έχει σταθεί με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα απέναντι στην υγειονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερη ικανοποίηση μπορώ να πω ότι το νησί μας από την αρχή της πανδημίας έχει μία πολύ καλή εικόνα ως προς τη διαχείρισή της. Με άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, με την υπευθυνότητα και τη γνώση των υγειονομικών μας, με το νοσοκομείο στην πρώτη γραμμή του αγώνα αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόοδο του εμβολιασμού, στεκόμαστε δυναμικά. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Αντιθέτως, προσπαθούμε να τηρούμε ευλαβικά τα μετρά, να ακολουθούμε τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και με υπομονή και αισιοδοξία να αγωνιζόμαστε για την έξοδο από την πανδημία.

Ποια έργα υποδομής έχει ανάγκη ο Δήμος Χίου; Ποια είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Η Χίος, έπειτα από πολλές δεκαετίες, αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Πολλά έργα που είχαν μείνει στάσιμα εξελίσσονται και αναμένεται να παραδοθούν στους πολίτες της Χίου. Το αεροδρόμιο, το master plan του λιμένα, έργα οδοποιίας και οδικού δικτύου, αναπλάσεις, το τιτάνιο έργο του παραλιακού μετώπου 11 χιλιομέτρων είναι πυλώνες υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος και που προχωρούν με αμείωτο ρυθμό. Όλα τα προαναφερθέντα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ προγραμματίζονται πολλά ακόμη. Παράλληλα, προχωρούν έργα που έχουν να κάνουν με την ανάπλαση της Χίου (παιδικές χαρές, δημοτικός κήπος, σχολεία) αλλά και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και η ανακύκλωση. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται επίσης στην καθημερινότητα και στα προβλήματα των πολιτών με μεγάλη επιτυχία. Το όραμά μας είναι να αλλάξουμε την όψη της Χίου και να τρέξουμε στο μέλλον. Οι υποδομές αποτελούν απαραίτητα ερείσματα και στοίχημα που κερδίζουμε για τον τόπο και τους ανθρώπους μας.

Ποιες δυνατότητες δίνουν στην Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα «Αντώνης Τρίτσης», Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης; Πώς τα αξιοποιείτε;

Είναι γεγονός ότι η υλοποίηση έργων αποτελεί μία πολυδάπανη υπόθεση και ιδιαίτερα συνθέτη διαδικασία. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια, μιας και απαιτείται ένα πλέγμα μελετών και ωρίμανσης των έργων σε συνάρτηση και με την ανάγκη για διαθέσιμους οικονομικούς πόρους. Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξάλλου έχουν διατυπώσει και διατυπώνουν την έλλειψη χρημάτων για υλοποίηση έργων υποδομής. Επιπρόσθετα, η σύγχρονη εποχή μάς καλεί να ανταποκριθούμε και στα κελεύσματα για την πράσινη ανάπτυξη, την αειφορία και το περιβάλλον. Η ενέργεια, η ανακύκλωση, η βιωσιμότητα περικλείονται σε κάθε σύγχρονο στρατηγικό σχεδιασμό για την εκπόνηση μελετών. Ο Δήμος Χίου και τα άξια στελέχη του αξιοποιούν τις δυνατότητες των ανωτέρω χρηματοδοτικών εργαλείων, υποβάλλοντας προτάσεις ένταξης στα προγράμματα.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία;

Έχοντας μία γεμάτη πορεία στην πολιτική του τόπου μου, εδώ και δεκαετίες, από πρόεδρος του λιμενικού ταμείου μέχρι αντιπεριφερειάρχης αλλά και βουλευτής, μπορώ με το χέρι στην καρδιά να πω ότι νιώθω πλήρης και ευγνώμων για την αγάπη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Ανέκαθεν η πρόθεσή μου ήταν να προσφέρω στον τόπο μου και να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία του νησιού. Με ισχυρή θέληση για την ανάληψη της δημαρχίας απευθύνθηκα στο χιώτικο λαό, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα-συμβόλαιο τιμής, με τη δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν έργα απαραίτητα, πρωτοποριακά και καινοτόμα τα οποία θα οδηγήσουν τη Χίο στο μέλλον. Το όραμα αυτό προχωρά με αμείωτο ρυθμό. Οι υποσχέσεις γίνονται καθημερινά πράξη και βήμα-βήμα χτίζουμε τη Νέα Χίο. Οι πολίτες του νησιού το αναγνωρίζουν και το εισπράττουν. Το έργο πλέον είναι αποτυπωμένο και, παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία, προχωράμε με ασφάλεια και αποφασιστικότητα. Έχουν τεθεί στιβαρές και αξιόλογες βάσεις για την ανάπτυξη και αυτό είναι ορατό και τεκμηριωμένο. Με δεδομένο όμως ότι πολλές από τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση κομβικών σημείων του στρατηγικού μας σχεδιασμού απαιτούν χρόνο, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται και η επόμενη θητεία για να παρουσιάσουμε άρτιο το έργο μας. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι θα διεκδικήσουμε και την επόμενη θητεία στον δήμο, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το όραμά μας. Μάλιστα, η επόμενη θητεία αναμένεται ευνοϊκότερη και από την άποψη της σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου, καθότι καταργείται η απλή αναλογική που, ως γνωστόν, ναρκοθετεί τη λήψη αποφάσεων, δημιουργώντας ετερόκλητα σχήματα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο