Ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ παρουσίασε σχέδιο νόμου που θα βάζει σε μια μαύρη λίστα αεροπορικές και ταξιδιωτικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες σε κράτη -μέλη της ΕΕ.

Η πρόταση αυτή, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στη Λευκορωσία και στην Τουρκία, παρόλα αυτά, πρόκειται για μια απόφαση που αναμένεται να αποθαρρύνει τις συγκεκριμένες χώρες να εργαλειοποιούν τους μετανάστες και να θέτουν σε κίνδυνο ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, θα μπορούσε με προϋποθέσεις, να απαγορευτεί στις εταιρείες να πετούν μέσω της ΕΕ και να προσγειώνονται και να ανεφοδιάζονται σε αεροδρόμια της ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν η εμπλοκή τους σε απόπειρες αποσταθεροποίησης της ΕΕ ήταν επί σκοπού.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ  Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε πως η πρόταση ήταν απαραίτητη ως απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση καθώς το καθεστώς Λουκασένκο στην Λευκορωσία «προσπαθούσε να πουλήσει εισιτήρια προς την ΕΕ».

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς , τόνισε ότι τα σύνορα της Πολωνίας και τα σύνορα της Λιθουανίας έχουν ενισχυθεί και μια απειλή εναντίον ενός κράτους- μέλους, αποτελεί απειλή για ολόκληρη την ΕΕ. «Όταν ενεργούμε μαζί, ως ομάδα Ευρώπη είμαστε ασταμάτητοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της ΕΕ μέσω της εργαλειοποίησης των ανθρώπων δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Η ΕΕ είναι ενωμένη και θα ενεργήσει κατάλληλα για την επίλυση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία».

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ.