Σε εξηγήσεις προέβη με νέα του δήλωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Ζεϊμπέκ Χουσεΐν,  για την πρωτοφανή όσο και προκλητική δήλωση περί της κοσμικότητας του ελληνικού κράτους σε σχέση με την Τουρκία.

Ο βουλευτής με ανακοίνωσή του μίλησε για «εκτεταμένες διαστρεβλώσεις», παρά το γεγονός ότι στην αρχική του δήλωση είχε αναφέρει σαφώς ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος, σε σύγκριση με την Τουρκία. Στη συνέχεια, εξήγησε, ότι η σύγκριση Ελλάδας-Τουρκίας ήταν «καθ’ υπερβολή».

«Ενόψει εκτεταμένων διαστρεβλώσεων ενός τμήματος της ομιλίας μου σήμερα στη Βουλή, διευκρινίζω ότι συνέκρινα καθ’ υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας-Τουρκίας με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος. Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού πολιτείας και εκκλησίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.