Επανάσταση για το χώρο της κτηνοτροφικής παραγωγής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που συζητείται στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, επισημαίνοντας ότι το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει τον διάλογο με παραγωγούς και πολιτικές δυνάμεις με στόχο τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής στην Κτηνοτροφία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σύντομα θα συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση η αρμόδια Επιτροπή.

Ο κ. Λιβανός παρενέβη στη συζήτηση ηλεκτρονικά, καθώς από την Δευτέρα νοσεί από κορωνοϊό. Στην αρχή της παρέμβασής του έκανε αναφορά στην πανδημία και κάλεσε όλους τους Έλληνες να εμβολιασθούν, ενώ αναφέρθηκε και στον σημερινό εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης, επισημαίνοντας ότι όταν οι Έλληνες δρουν ενωμένοι, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του βουλευτές ο κ. Λιβανός είπε:

«Σας ευχαριστώ θερμά  κατ΄ αρχήν για τις ευχές …

Δυστυχώς νόσησα και εγώ και η σύζυγός μου και η μικρή μας κόρη, η Αλίκη  που ήταν ανεμβολίαστη, γιατί είναι 10 ετών, δυό μέρες πριν κάνω την τρίτη δόση που θα ήταν πολύ ασφαλής προφύλαξη.

Είναι ένας πολύ δύσκολος εχθρός ο κορωνοιός , το γνωρίζω πλέον και βιωματικά και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν γνωρίζω εάν βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής  ή στην αρχή του τέλους  αυτής της πανδημίας.

Ξέρω ότι εμφανίζεται κάθε 100 χρόνια, ξέρω ότι έχει τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τεράστια οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Ξέρω και βιωματικά ότι είναι ένας πολύ σκληρός αντίπαλος ο κορωνοϊός, μια πολύ επικίνδυνη αρρώστια και με την ευκαιρία αυτή θέλω να το πω και στη Βουλή σήμερα και μέσω της Βουλής στον Ελληνικό λαό ότι έχουμε μόνο μια λύση να τον αντιμετωπίσουμε: να εμβολιαστούμε.

Αυτοί που έχουν κάνει τις δύο δόσεις να κάνουν την τρίτη δόση γρήγορα. Αυτοί οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν πειστεί να τρέξουν να κάνουν τα εμβόλια. Και εμείς κυρίως οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο,, να βάλουμε ως στόχο μας κάθε μέρα να πείθουμε δέκα, εννιά, πέντε και ένα έστω συμπολίτη μας να πάει να εμβολιαστεί.

Αυτή είναι η μόνη άμυνά μας και αυτή είναι η δύναμή μας για να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε την κανονικότητα στη ζωή μας, να φύγουμε απ΄ αυτόν το εφιάλτη».

Για τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης σημείωσε:

«Ως προς την αναφορά του συναδέλφου για τον Γοργοπόταμο πράγματι σήμερα είναι η μέρα που γιορτάζουμε από το 1982 την Εθνική Αντίσταση, ακριβώς για να θυμόμαστε την μάχη του Γοργοπόταμου.

Η ανατίναξη της Γέφυρας ήταν μια μεγάλη στιγμή για τη σύγχρονη ιστορία μας και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου .

Ήταν όμως μια ιστορική εθνική επιτυχία, με αξεπέραστη συμβολική σημασία, γιατί ακριβώς ενωμένες οι δυνάμεις της Αντίστασης – μαζί όλοι, ο ΕΔΕΣ, το ΕΑΜ, μαζί ο Άρης Βελουχιώτης και ο Ναπολέων Ζέρβας με τη συνδρομή των Βρετανών συμμάχων, υπό την καθοδήγηση του Φιλέλληνα μετέπειτα βουλευτή του Λόρδου Κρίστοφερ Γουντχάουζ, πέτυχαν μια σπουδαία νίκη κατά του ενωμένου ιταλικού φασισμού και γερμανικού ναζισμού.

Ορθώς από το 1982 η ημέρα αυτή γιορτάζεται ως ημέρα της εθνικής Αντίστασης.

Αυτό το κάνουμε ακριβώς για να μας θυμίζει πως οι ΄Ελληνες ενωμένοι πετυχαίνουμε διαχρονικά θαύματα».

Ως προς το νομοσχέδιο,  ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στον εισηγητή κ. Αντωνιάδη  και στους Υφυπουργούς κκ. Στύλιο και Κεδίκογλου, που το παρουσίασαν σε βάθος και με λεπτομέρεια, ενώ επισήμανε το σημαντικό ρόλο της κυρίας Φωτεινής Αραμπατζή, πρώην υφυπουργού, στη σύνταξη του νομοσχεδίου.

‘Όπως είπε το  παρόν νομοσχέδιο έρχεται να λύσει προβλήματα και να δώσει μια μεταρρυθμιστική πνοή στην ελληνική κτηνοτροφία.

Και υπενθύμισε ότι από τις 100.000 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, μόνο οι 16.000 είναι νόμιμες. «Οι υπόλοιπες, μολονότι υπάρχουν στην ελληνική ύπαιθρο, είναι αόρατες για το κράτος. Υπάρχουν αλλά εμείς κάνουμε ότι δεν τις βλέπουμε. Πλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους μας να τις νομιμοποιήσουν. Παύουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας». Ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι οι κτηνοτρόφοι με τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή αγκάλιασαν το νομοσχέδιο.

Επανέλαβε τη φράση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, μιας καθαρά κτηνοτροφικής Περιφέρειας, ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μια επανάσταση. Και πρόσθεσε «είναι, ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την ελληνική κτηνοτροφία. Όπως βήματα προς τα μπροστά είναι και η ομάδα για τις ζωοτροφές που συστάθηκε στο ΥΠΑΑΤ, αλλά και η ομάδα για την κτηνοτροφία και το σχεδιασμό της εθνικής στρατηγικής. Βάζουμε τις βάσεις για μια ισχυρή και βιώσιμη κτηνοτροφία, που θα αξιοποιήσει τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ. Στη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου θέλουμε μαζί μας συνδιαμορφωτές όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την κτηνοτροφία και για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε το διάλογο και με τα κόμματα και με τους παραγωγούς. Σε λίγες μέρες θα συγκαλέσουμε σε πρώτη συνεδρίαση την Επιτροπή για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Κτηνοτροφία», κατέληξε ο κ. Λιβανός.