Η εμβληματική και εντυπωσιακή βίλα της Κατερίνας, χήρας του εφοπλιστή Παναγή Παναγοπούλου, που δεσπόζει σκαρφαλωμένη στα βράχια της πιο ακριβής περιοχής της Ελλάδας, στο Καβούρι, δεν έμεινε για πολύ καιρό με το πωλητήριο στα μεγάλα μεσιτικά γραφεία, παρά το εξωφρενικό –για πολλούς– τίμημα αγοράς της!

Ήδη σύμφωνα με έγκυρους κύκλους του real estate, η ιδιοκτήτριά της βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με… γείτονα της μεγαλοεφοπλιστού, που επιθυμεί διακαώς την απόκτησή της.

Οι δικηγόροι των δύο πλευρών συνεννοούνται για τις τελευταίες λεπτομέρειες του συμβολαίου και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τις επόμενες μέρες θα πέσουν και οι υπογραφές.

Η κα Παναγοπούλου δεν υπαναχωρεί από την τιμή που έχει ορίσει, δηλαδή τα 150 εκατ. ευρώ, και απέρριψε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά 100 εκατ. ευρώ.

Το ποσόν είναι πρωτοφανές για την εγχώρια αγορά, όχι όμως για την περιοχή του Καβουριού, που ονομάζεται και Eldorado της Ελλάδας.

Εκεί μένουν μερικοί από τους πλουσιότερους Έλληνες μεταξύ των οποίων οι οικογένειες Μαρτίνου, Κανελλοπούλου, Δρακόπουλου, η Μαριάννα Λάτση κ.ά.

Πρόσφατα, ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης αγόρασε τρεις πανάκριβες βίλες αξίας 120 εκατ. ευρώ για τον ίδιο και τα παιδιά του, κάτι που δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς ο πρώτος που το έκανε στην περιοχή ήταν ο Περικλής Παναγόπουλος.

Η βίλα της χλιδής

Όσοι είχαν την τύχη να φιλοξενηθούν στη συγκεκριμένη κατοικία έχουν να λένε για την αισθητική που διέπει όλους τους χώρους, τα όμορφα χρώματα και τη chic διακόσμηση.

Τα έπιπλα έχουν επιλεγεί από γνωστούς οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ η πισίνα προσφέρει στιγμές χαλάρωσης σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Μια θέα που παραπέμπει σε κατοικίες στη διάσημη Γαλλική Ριβιέρα, σκαρφαλωμένες στον βράχο, οι οποίες είναι περιζήτητες στους κύκλους του διεθνούς jet set.

Αυτό το παλάτι, ωστόσο, ήταν μέχρι πρόσφατα «αυθαίρετο».

Με μια ρύθμιση για την επαναχάραξη του Αιγιαλού στο Καβούρι, κατάφερε να νομιμοποιήσει αυθαίρετα κτίσματα.

Αίτημα του Σεπτεμβρίου του 2017 έγινε δεκτό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούσε σε επανακαθορισμό του αιγιαλού μερικές δεκάδες μέτρα σε μήκος και μετατόπισε ουσιαστικά την οριογραμμή σχεδόν μέσα στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην επαναχάραξη του αιγιαλού, μετά από αίτηση που είχαν καταθέσει δύο εταιρείες του εκλιπόντος σήμερα εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Το αίτημα αφορούσε τη μετακίνηση της γραμμής του αιγιαλού στο Μεγάλο Καβούρι προς τη θάλασσα, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στα δύο κτίσματα, αφού, βάσει του νόμου, η απόσταση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τον αιγιαλό και την παραλία.

Το αίτημα δεν είχε γίνει αποδεκτό το 2014, όταν αρχικά κατατέθηκε. Η τότε κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει δηλαδή στην επαναχάραξη της γραμμής του αιγιαλού.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, υπήρξε συμπληρωματική αίτηση που έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί η γραμμή προς τη θάλασσα…

Συγκεκριμένα, στις 16/6/2014, οι εταιρείες ΑΠΡΙΛΙΑ και ΕΤΕΡΑ του Περικλή Παναγόπουλου έκαναν αίτηση για επανακαθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού στη θέση Μεγάλο Καβούρι του Δήμου Βουλιαγμένης.

Επειδή οι αιτήσεις αυτές δεν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, κατατέθηκε συμπληρωματική αίτηση προκειμένου να επιληφθεί του θέματος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

Μετά τον επανακαθορισμό του αιγιαλού, που έγινε μπροστά και αποκλειστικά στα δύο συγκεκριμένα οικόπεδα, ο ιδιοκτήτης τους μπόρεσε να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα και τα ακίνητα να αυξήσουν την αξία τους.

Αρκεί να αναφερθεί πως η εμπορική αξία στην περιοχή είναι πάνω από 20.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών, αποτιμάται σε τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ, καθώς δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης για περισσότερα από 200 τ.μ. που είναι οι «αυθαίρετες» κατασκευές στα δύο αυτά οικόπεδα.

Οι πρωθυπουργικές διακοπές στο κότερο

Έναν χρόνο μετά, ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει ολιγοήμερες διακοπές με την πολυτελή θαλαμηγό της κυρίας Παναγοπούλου.

Οι εφημερίδες αποκαλύπτουν το καλοκαιρινό ταξίδι του πρωθυπουργού, όμως, πριν από τις ευρωεκλογές, βγαίνουν στο φως οι φωτογραφίες από τις οικογενειακές διακοπές στο πλοίο της στενής συνεργάτιδας του πρωθυπουργού.

Προκαλείται σάλος, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογεί τις μυστικές διακοπές που ποτέ δεν έχει δηλώσει, ως απλά μια παραχώρηση της κας Παναγοπούλου.

Η δε συνεργάτιδά του επιβεβαιώνει τις διακοπές, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν κουρασμένος:

«Ως συνεργάτης του είχα τη χαρά να οικοδομήσω σχέση φιλίας και εκτίμησης μαζί του, που μου επέτρεψε να τον καλέσω σε φιλοξενία, τόσο τον ίδιο και την οικογένειά του όσο και άλλους συνεργάτες του, σε κάποιες από τις λιγοστές στιγμές ανάπαυλας που το πρόγραμμα του θα το επέτρεπε. Δυστυχώς αυτά τα τρία χρόνια δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, παρά μόνο μια φορά, σε μια πολύ περιορισμένη στιγμή θερινής ανάπαυλας, στο σκάφος που ανήκε στον θανόντα σύζυγό μου, Περικλή Παναγόπουλο. Δεν μπορούσα να φανταστώ πως μία απλή ανθρώπινη πράξη φιλοξενίας θα έφθανε στο σημείο μιας τόσο θλιβερής πολιτικής εκμετάλλευσης».

Η Κατερίνα Παναγοπούλου εξακολουθεί να είναι Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, διαπιστευμένη από το υπουργείο Πολιτισμού το 1998, ενώ εκτελεί τα καθήκοντά της αποκλειστικά σε εθελοντική βάση.

 

του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο