Ανοιχτή θα είναι για το κοινό, και μάλιστα με δωρεάν είσοδο, από την Πέμπτη 9/12, η νέα καινοτόμα περιοδική έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδας με τίτλο: «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care». Η έκθεση απαντά με σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο στα ερωτήματα: Γιατί οι πόλεις θα επηρεαστούν περισσότερο από ό,τι η ύπαιθρος από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής; Ποιος είναι ο θερμοστάτης του πλανήτη μας; Ποιες είναι οι πλέον τρωτές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας μας και ποιες οικονομικές δραστηριότητες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή; Γιατί οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή; Τι είναι η σταθερότητα των τιμών και πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή; Τι είναι οι πράσινες επενδύσεις; Μάλιστα τους επισκέπτες -όλων των ηλικιών – περιμένει και ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι – έκπληξη.

Η έκθεση περιγράφει με εκτεταμένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα αναλύει τις οικονομικές του συνέπειες, εστιάζοντας στη χώρα μας.

Συγχρόνως, αποσκοπεί στην ανάδειξη των κινδύνων, αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί πλέον βασική παράμετρο για τη χάραξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών.

Όπως αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, «με την έκθεση αναδεικνύεται ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες τράπεζες παγκοσμίως που ασχολούνται συστηματικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχοντας συστήσει ήδη από το 2009 την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) και το 2021 το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας».

«Η παγκόσμια προσπάθεια για περιορισμό των φυσικών κινδύνων, της υπερθέρμανσης, και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του πλανήτη, αλλά και για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα χρειάζεται όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά να εντατικοποιηθεί και μάλιστα άμεσα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Η έκθεση συνοδεύεται από μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ, στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος υπάρχει ολοκληρωμένη ψηφιακή παρουσίαση της έκθεσης.

Επίσης, η έκθεση πλαισιώνεται από δύο εκδόσεις, που διατίθενται και αυτές δωρεάν στους επισκέπτες: Τον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης και το κόμικ «Ο μεγάλος μετασχηματισμός. Κλίμα – Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία;», το οποίο αποτελεί την ελληνική μετάφραση της γερμανικής έκδοσης με τίτλο «Die große Transformation: Klima – Kriegen wir die Kurve?», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2013 από το WBGU (Wissenschaftlicher Beirat der Bundesregierung Globale Umweltveränderungen – ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν σε κινητή συσκευή ένα παιχνίδι προσομοίωσης επενδύσεων, το οποίο εξηγεί στην πράξη τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα. Το παιχνίδι «Handle with care» παίζεται και εκτός Μουσείου με έναν παίκτη ή ομάδα παικτών και είναι διαθέσιμο δωρεάν στο App Store της Apple και στο Google Play.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας, τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, τη Διεύθυνση Τεχνικής και Διοικητικής Υποστήριξης, τη Διεύθυνση Πληροφορικής, τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, τη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων, το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών και την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής.

Περισσότερες πληροφορίες:

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Αμερικής 3, Αθήνα 102 50

Τηλ: 210 320 4444

Email: museum@bankofgreece.gr

Ώρες λειτουργίας του Μουσείου:

* Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00 – 15:00

* Πέμπτη: 09:00 – 19:00

Το Μουσείο παραμένει κλειστό τη Δευτέρα, το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και τις επίσημες αργίες.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στο Μουσείο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ή νόσησης.