Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βείσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής, στέλνοντας μήνυμα «ναι στη δημοσιονομική πειθαρχία, όχι στη λιτότητα».

Ενόψει της ολοκλήρωσης της περιόδου χάριτος -λόγω πανδημίας κορωνοϊού – που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στις ευρωπαϊκές οικονομίες για χρέος, έλλειμμα και πλεονάσματα, ο Νότος (ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία) επιδιώκουν να εξασφαλίσουν περισσότερες δημοσιονομικές «ανάσες».

Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να υπάρχουν νέοι κανόνες για το πώς θα υπολογίζονται κάποιες δαπάνες στο χρέος, όπως για τους εξοπλισμούς και την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαν να μην έχουν τόσο βαρύ «αποτύπωμα» στο χρέος κάθε κράτους.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη ωστόσο, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε», ανέφερε στη συνέντευξή του στη Handelsblatt ο Κυριάκος Μητσοτάκης.