Ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο άνοιγμα 120.000 ραντεβού τον Ιανουάριο για παιδιά 5-11 ετών.

Όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πάνω από 15.000 συμπολίτες μας θα έχουν χάσει τη ζωή τους εάν δεν είχαν κάνει το εμβόλιο, ενώ σημείωσε πως ως χώρα «είμαστε όγδοοι στην Ευρώπη στις αναμνηστικές δόσεις».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε ειδική αναφορά στη μετάλλαξη Όμικρον και τόνισε ότι η τρίτη δόση αποτελεί το κυριότερο όπλο στην αντιμετώπισή της.

Επιπλέον, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν εθνικό φορέα, ενώ τουλάχιστον 200 είναι υπό ανάπτυξη. Και συμπλήρωσε πως «όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη» και ότι «δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων» για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση αποτελεί το κυριότερο όπλο στην αντιμετώπιση της «Όμικρον»
Η κ. Θεοδωρίδου ξεκίνησε την τοποθέτησή της, λέγοντας ότι οι γιορτινές ημέρες που διανύουμε, «αποτελούν μια ανάκληση των γεγονότων και των σκέψεων του χρόνου που πέρασε. Διεθνώς το 2021 θεωρείται το έτος του θαυμαστού έργου που έγινε στον τομέα των εμβολίων».

«Η εκστρατεία “Ελευθερία” ξεκίνησε με το πιο δύσκολο από πλευράς διαχείρισης εμβόλιο, αυτό της Pfizer. Τον αρχικό ενθουσιασμό ακολούθησε χαλάρωση, λόγω των αρνητών, αλλά και της αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, εξαιτίας των μεταλλάξεων.

Η μετάλλαξη Δέλτα έκανε την ανατροπή. Τα δεδομένα για την “Όμικρον” θέλουν ακόμα τεκμηρίωση και υποεκτιμάται ο παράγων επαναλοίμωξη. Ήδη προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι μικρότερη σε σχέση με τη Δέλτα, όπως και ο χρόνος νοσηλείας μειωμένος κατά 40%. Ίσως επιβαρύνει το σύστημα υγείας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας».

Στη συνέχεια είπε ότι σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν εθνικό φορέα, ενώ τουλάχιστον 200 είναι υπό ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, «όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη. Δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων, για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον. Η τρίτη δόση αποτελεί το κυριότερο όπλο στην αντιμετώπιση της παραλλαγής. Αρμόδιες Αρχές λένε πως τα εμβόλια κορωνοϊού θα γίνουν σαν τα εμβόλια της γρίπης».

Ακόμη, είπε πως «η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες που υπάρχουν παγκοσμίως» όσον αφορά την εκστρατεία του εμβολιασμού. «Οι υψηλού εισοδήματος χώρες έχουν εμβολιαστεί κατά 75%, οι μετρίου προς χαμηλού εισοδήματος κατά 40% και οι χαμηλού εισοδήματος κατά 7%», σημείωσε χαρακτηριστικά.