Η επέλαση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» σαρώνει σχεδόν ολόκληρη την υφήλιο, δίνοντας ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που μέχρι πρότινος έμοιαζε ασύλληπτος. Mε όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, ουδείς μπορεί πλέον να προβλέψει πού θα φθάσουμε.

Βέβαια η δυσμενής αυτή πραγματικότητα δεν αφορά μόνο τον δικό μας «μικρόκοσμο». Στις ΗΠΑ, π.χ., τα κρούσματα προσέγγισαν τις 500.000 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ενώ στις εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται οι επιδόσεις που καταγράφουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία και τις δεκάδες χιλιάδες η Ισπανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ιταλία, ακόμη και το Ισραήλ, η Δανία και η Πορτογαλία, χώρες που μέχρι πρότινος έδιναν την εντύπωση ότι είχαν θέσει υπό έλεγχο την πανδημία και δεν αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ιός διείσδυσε και εξακολουθεί να διεισδύει με την ίδια πάνω-κάτω ευκολία τόσο στις ανοικτές κοινωνίες του δυτικού κόσμου όσο και σε άλλες, όπως η Κίνα, π.χ., που τον «γέννησε», η οποία, παρά τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει, δεν έχει ακόμη καταφέρει να υψώσει αδιαπέραστο τείχος.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας έδειξε ότι κανείς επιστήμονας και καμία κυβέρνηση, σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν κατείχε, ούτε κατέχει ακόμη, την απόλυτη συνταγή που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την επέλαση του ιού και να αποτρέψει τη διασπορά των επιπτώσεών του στις κοινωνίες και τις οικονομίες όλης της υφηλίου.

Μοναδική εξαίρεση η χώρα μας, στην οποία υπάρχει πολιτική δύναμη που όχι μόνον κατηγορεί την κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «εγκληματεί» με τα μέτρα που (δεν) λαμβάνει, αλλά και πως αυτή κατέχει τη «συνταγή» της σωτηρίας μας. Διαβάζοντας και μόνον τις ανακοινώσεις που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνει κανείς γιατί επέλεξε να επενδύσει στην πανδημία και στις επιπτώσεις της σχεδόν από την πρώτη στιγμή.

Παράλληλα… μάθαμε και ουκ ολίγα για τον πρωθυπουργό, ακόμη και για τον υιό του, που… έσπασε την καραντίνα για να πάει εκδρομή. (Φυσικά επρόκειτο για fake news). Μάθαμε λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης είναι αντιφατικός, επικίνδυνος που κάνει με τη σύζυγό του (όχι πως θ’ άφηναν τη Μαρέβα απ’ έξω) διακοπές ως εθνικός τουρίστας, εγκληματικά αδιάφορος για την πανδημία, άχρηστος και επικίνδυνος για τη ζωή, συνειδητά ψεύτης και αδρανής.

Δεν άλλαξε μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που έστειλε και έκλεισε το 2021, με ένα αίτημα για εκλογές που ο ίδιος δήλωνε πως δεν προτίθεται να ζητήσει εν μέσω πανδημίας, υποστηρίζοντας πως πρέπει να έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Επιστροφή στις… ρίζες του 2014, αφού πιστεύουν ότι με αυτήν τη συμπεριφορά ασκούν μαχητική… αριστερή αντιπολίτευση και ότι θα προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Δεν κατανοούν όμως ότι το 2022 (πλέον) δεν είναι 2011 ούτε καν 2014 και, ως εκ τούτου, ακραίες εκφράσεις, λαϊκισμοί και επενδύσεις ακόμη και σε… νεκρούς δεν προκαλούν ενδιαφέρον. Αντίθετα, με το να μη φέρονται με τη θεσμική συμπεριφορά που απαιτεί ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργούν συνθήκες αδιαφορίας και απομακρύνουν από το κόμμα τους την κοινωνική πλειοψηφία.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο