«Δύσκολη» θα είναι η «εξίσωση» για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας φέτος, δηλώνει ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τις Βρυξέλλες.

Βάσει των δηλώσεων του υπουργού, το βασικό μήνυμα των Βρυξελλών προς τα κράτη-μέλη με υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος,  κατά το χθεσινό Eurogroup είναι ότι θα πρέπει να επιταχύνουν το βηματισμό τους για επιστροφή στη δημοσιονομική εξυγίανση αποφεύγοντας οριζόντια μέτρα και μόνιμες παρεμβάσεις.

Η Ελλάδα, υποχρεούται να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα από το 7% του ΑΕΠ το 2021 στο 1,4% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου. Να το περιορίσει δηλαδή, στα 2,296 δισ. ευρώ από 12,882 δισ. ευρώ πέρυσι, κάτι που δεν επιτρέπει «χαλαρές» πολιτικές εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλούν η πανδημία, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις στην ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, μπορεί ο υπουργός να αποκόμισε «θετική εικόνα» από τις επαφές που είχε χθες και θα έχει και σήμερα στις Βρυξέλλες, για τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κύρους της χώρας, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, φέτος δεν φαίνεται εφικτή.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο κρατικό κανάλι: «απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει όπως φαίνεται υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες νέες, καλά αμοιβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».

«Όμως υπάρχουν προκλήσεις, προκλήσεις που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, προκλήσεις που απορρέουν από την μετάλλαξη «όμικρον» και την υγειονομική κρίση αλλά και προκλήσεις που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό, πληθωρισμός που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα χαρακτηριστικά, δυσμενή στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προέρχεται κατά 50% τουλάχιστον από την ενεργειακή κρίση. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί μέχρι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα έχουμε αποφασίσει να μη λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης», σημείωσε ο υπουργός.