«Σε αυτή την κρίση είδαμε όντως εικόνες που μας πλήγωσαν» τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσε η «κακοκαιρία Ελπίδα».

Ο κ. Σκέρτσος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δε δίστασε να υπογραμμίσει ότι «όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του αναλαμβάνει την ευθύνη», αφήνοντας ανοιχτό ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών, αν και δε θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Oφείλουμε ένα μεγάλο συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, οφείλουμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 7.500 που βοήθησαν» δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι από τις 220.000 διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ο αριθμός έχει μειωθεί στις 20.000, που μέχρι αργά το βράδυ θα γίνουν 5.000, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι το πρωί θα έχουν όλοι ρεύμα.

Σχετικά με τα μεγάλα λάθη που αναγνώρισε ότι έγιναν, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας «δεν υπήρχε ουσιαστικά στην Ελλάδα» πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι «δεν μπορούμε να φτάσουμε ξαφνικά από το 0 στο 10».

Όπως είπε ο Υπουργός Επικρατείας, «αυτή η στιγμή δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών», αλλά συμπλήρωσε με νόημα ότι «δεν είναι και ώρα συγκάλυψης», ενώ παραδέχθηκε ότι ο «μηχανισμός χρειάζεται βελτίωση, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια».

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι υπήρχε όντως πρόγνωση της ΕΜΥ αλλά έλειπαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ότι με την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων υπήρχαν όντως αντανακλαστικά που δεν ήταν τα αναμενόμενα. Συμπλήρωσε όμως ότι επρόκειτο για μια κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο στην πρωτεύουσα.

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τους εγκλωβισμούς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση να συγκαλύπτουμε τις αποτυχίες» και πως «όταν εντοπίζεται αποτυχία θεραπεύεται, αλλά οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους». Συγκεκριμένα για την Αττική Οδό δήλωσε ότι «ήδη η εταιρεία έχει καταλάβει το λάθος που έχει γίνει, επί 20 χρόνια ήταν μια υποδειγματική εταιρεία», με αφορμή την παραίτηση του διευθυντικού στελέχους της, αλλά και την πρότασή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του αναλαμβάνει την ευθύνη» τόνισε τέλος ο κ. Σκέρτσος.