Στην διάρκεια της τελευταίας διετίας υπήρξαν σημαντικές θετικές εξελίξεις στα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως η στήριξη των εκμισθωτών με 800 εκ ευρώ, αφορολόγητα μάλιστα, λόγω των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων, και η απαλλαγή του φόρου γονικών παροχών και δωρεών μέχρι 800 χιλ. ευρώ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς στην εισαγωγική του ομιλία στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας.Είχε προηγηθεί η άμεση αλλά όχι και ισότιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η τριετής αναστολή του Φόρου Υπεραξίας, η τριετής αναστολή ΦΠΑ στην αντιπαροχή και η απαλλαγή από αναδρομικά Δημοτικά Τέλη για τα αδήλωτα και τα μη ηλεκτροδοτούμενα εμβαδά, πρόσθεσε.

Ο κ. Παραδιάς αναφέρθηκε στα κυριότερα αιτήματά της ΠΟΜΙΔΑ προς τα αρμόδια Υπουργεία που είναι τα εξής:

Προς το Υπουργείο Οικονομικών:

1. Πλήρης και οριστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ με οποιαδήποτε μορφή.

2. Επιστροφή του 40% και των υλικών ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και όχι μόνον των σχετικών εργασιών, που παρέμεινε ανεφάρμοστο.

3. Έκπτωση ασφαλίστρων κτιρίων από το αφορολόγητο εισόδημα

4. Αύξηση μειωτικών συντελεστών παλαιότητας κτισμάτων και μερική ρύθμιση της παλαιότητας σε περίπτωση μερικής τακτοποίησης μικρών εμβαδών κτισμάτων.

5. Επεναξιολόγηση συντελεστών εμπορικότητας επαγγελματικών ακινήτων

6. Αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων πολυκατοικιών

7. Μείωση συντελεστών φόρου μισθωμάτων ως μέτρο σταθεροποίησης

Προς το Υπουργείο Εσωτερικών:

1. Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα

2. Παραγραφή οφειλών δημοτικών τελών στην 5ετία

3. Ανώτατο όριο προστίμων το 50% της οφειλής

4. Κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ

5. Μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας ΚΕΔΕ για δηλώσεις ιδιοκτητών

Προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1. Εξομοίωση των ποσοστών επιδότησης των ενοικιαζομένων κατοικιών στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

2. Κατάργηση των βεβαιώσεων δασαρχείων περί ανυπαρξίας δικαιωμάτων του Δημοσίου

3. Μέτρα για την διάσωση των διατηρητέων κτιρίων της χώρας μας που καταρρέουν

4. Μονομερής τροποποίηση οριζοντίων ιδιοκτησιών για αλλαγές με γειτονικές ιδιοκτησίες

5. Μονομερής κατάργηση του δικαιώματος «υψούν» στις υφιστάμενες πολυκατοικίες.

6. Επίλυση των άκυρων θέσεων στάθμευσης με χιλιοστά στην πυλωτή πολυκατοικιών.

7. Όχι στην επιλεκτική ασφάλιση των νέων κτιρίων σε επικίνδυνες περιοχές.

Οι παρεμβάσεις

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο νόμος 4685/2020 για τους δασικούς χάρτες «αντιμετώπισε με δίκαιο τρόπο πολυετείς εκκρεμότητες σε σχέση με γεωτεμάχια που κατά παράβαση κάθε κανόνα της λογικής θεωρούνταν δασικά αν και η Πολιτεία επισήμως τους είχε αναγνωρίσει προηγουμένως διαφορετικό χαρακτήρα». Απελευθερώσαμε, ανέφερε χαρακτηριστικά τους ιδιοκτήτες από τον κρατικό σουρεαλισμό.

Υπενθύμισε δε την παρέμβαση υπέρ του νόμου που άσκησε η ΠΟΜΙΔΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ που ξεκίνησε το 2009 και συνεχίζεται, στις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων το 2014 που συνετέλεσαν στην ομαλοποίηση της αγοράς και στην επαναφορά του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης προκειμένου το πολύτιμο αυτό εργαλείο να αποδώσει για τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων και για ολόκληρη την κοινωνία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, τόνισε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί διάταξη για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ στα συμβόλαια ενώ θετικός δήλωσε και ως προς το αίτημα για μονιμοποίηση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για δηλώσεις ιδιοκτητών, με την αίρεση ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση εκείνοι που έσπευσαν να πληρώσουν με όσους προσέρχονται αργότερα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτίμησε ότι η πορεία της αγοράς ακινήτων τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ καλή καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις, ενώ επεσήμανε ότι καλύτερη θα είναι και η πορεία της φορολογίας και ιδιαίτερα του ΕΝΦΙΑ. «Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα είναι πολύ δικαιότερος και θα απαλύνει τις ακραίες αδικίες που είχε στην αρχή και συνέχισε να έχει αυτός ο φόρος για πολλά χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Ιωάννης Μπρατάκος σημείωσε ότι οι θέσεις και τα συμφέροντα των δύο φορέων (ΠΟΜΙΔΑ και ΕΒΕΑ), που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μελών τους που επλήγησαν από την πανδημία και την δεκαετή περίοδο ύφεσης συχνά συνδέονται.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου υποστήριξε ότι προέχει η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μικρές και μεσαίες περιουσίες και η προοδευτική μεταστροφή του σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να γίνει πιο προοδευτική και δίκαιη η φορολόγηση. «Δεν φέραμε εμείς τον ΕΝΦΙΑ αλλά λύσαμε αρκετά προβλήματα», τόνισε η κα Παπανάτσιου. Σημείωσε επίσης ότι η ταυτότητα κτιρίου που θεσμοθετήθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης σε συνδυασμό με το κτηματολόγιο δίνει ασφάλεια και υπεραξία στους ιδιοκτήτες. Ως προς το Εξοικονομώ πρότεινε αλλαγή των κριτηρίων προκειμένου να αναβαθμίζονται 40-60.000 κατοικίες κάθε χρόνο.

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης επεσήμανε ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ για εφέτος θα είναι τα ίδια με πέρυσι, οπότε δεν προκύπτει συνολικά ελάφρυνση ενώ για το «Εξοικονομώ» ζήτησε τροποποίηση των κριτηρίων υπαγωγής, αναθεώρηση των προϋπολογισμών ώστε να ανταποκρίνονται στην αύξηση του κόστους των υλικών, απλοποίηση των διαδικασιών, καλύτερη συνεργασία των τραπεζών. Πρότεινε επίσης την σύσταση συνεγγυητικού ταμείου ασφάλισης φυσικών καταστροφών.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι η Περιφέρεια με έργα υποδομής και αναπλάσεις αναβαθμίζει την ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών ενώ προέβλεψε αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορές και μισθώσεις ακινήτων.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Βασίλης Κορομάντζος επεσήμανε ότι «τρέχει» αυτήν την περίοδο πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοτών για την αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων, με την ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε ανάλογο πρόγραμμα το 2004.

Ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης επεσήμανε ότι ως το καλοκαίρι στόχος είναι να έχει κυρωθεί το 90 % των δασικών χαρτών ενώ σημείωσε ότι πολλά από τα πρόδηλα σφάλματα που περιλαμβάνονται στους χάρτες που έχουν αναρτηθεί, διορθώνονται χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Ανήγγειλε δε την κατάθεση, άμεσα, νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή για τους δασωθέντες αγρούς.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι η πλατφόρμα myproperty έχει υποδεχθεί 105.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο υπεβλήθησαν πάνω από 20.000 δηλώσεις. Μέσα στη χρονιά, όπως είπε, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα οι κληρονομιές και οι άτυπες δωρεές. Μέσα στη χρονιά θα υλοποιηθεί επίσης η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής. Ανακοίνωσε δε ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας αναφέρθηκε στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι για τις απλές περιπτώσεις χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες από 3- 9 μήνες. Υπογράμμισε τα προβλήματα με την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, τους δασικούς χάρτες, τη βεβαίωση ΤΑΠ (στη Θεσσαλονίκη όπως είπε εκκρεμούν 4.000 βεβαιώσεις), την ασφαλιστική ενημερότητα κ.α.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλισης Κτιρίων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Ερρίκος Μοάτσος ανέφερε ότι η διάταξη για υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών σε περιοχές υψηλού κινδύνου για φυσικές καταστροφές που εισηγείται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ο περιορισμός της εφαρμογής της στις περιοχές αυτές δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, κυρίως ότι το ασφάλιστρο θα είναι πολύ αυξημένο. Η Ένωση έχει καταθέσει προτάσεις ώστε η ρύθμιση να γίνει πιο λειτουργική. Στην ανάγκη επέκτασης της ασφάλισης κτιρίων στάθηκε και ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ Νίκος Κεχαγιάογλου.

Την ελπίδα για βελτίωση της εικόνας των διατηρητέων κτιρίων με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων εξέφρασε η νομική σύμβουλος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων Εύη Μαμιδάκη.

Τις ρυθμίσεις του νέου «Εξοικονομώ» αλλά και το καθεστώς σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων παρουσίασε ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ Κώστας Καράμπαμπας.

Την ανάγκη απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών επεσήμανε ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης ενώ ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραταθεί και στη χρήση του 2021 η ρύθμιση που ίσχυσε το 2020 για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Το παρών στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ έδωσε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ