Ο νέος Αναπτυξιακός, μαζί με τα προγράμματα του ΠΑΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το δ της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως είπε ο κ. Λιβανός, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και ελπιδοφόρο πλαίσιο επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση των προϊόντων του ενισχύοντας συνολικά την αγροτική οικονομία, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

 

Συγκεκριμένα με τον νέο Αναπτυξιακό:

 

· Ικανοποιούμε, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Παπαθανάση, ένα χρόνιο αίτημα του κλάδου του βάμβακος και για πρώτη φορά παρέχουμε τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των εκκοκκιστηρίων με χρηματοδότηση μέσω του Αναπτυξιακού.

· Παρέχουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στα επενδυτικά σχέδια θερμοκηπιακών επιχειρήσεων, αυξάνοντας από 45% στο 60% τη συμμετοχή των εγκαταστάσεων στο συνολικό προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα αυτών των επενδυτικών, όπου το κόστος των δαπανών εγκατάστασης του θερμοκηπίου είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των υπολοίπων δαπανών.

· Τέλος, συμπεριλαμβάνουμε τους δικαιούχους των ευεργετημάτων του Αναπτυξιακού και τις Οργανώσεις παραγωγών γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσω του «συνεταιρίζεσθαι» ο πρωτογενής τομέας μπορεί να ανταπεξέλθει σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επεσήμανε ο κ. Λιβανός,  με την πρόβλεψη εξειδικευμένου καθεστώτος για την «Αγροδιατροφή», σε αντίθεση με την εφαρμογή του αναπτυξιακού ν. 4399/2016  που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις επενδυτικές ανάγκες των παραγωγών μας, παρέχει σήμερα στους αγρότες μας, τους αλιείς μας και τους μεταποιητές μας ένα επενδυτικό καθεστώς προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.