Η φετινή γιορτή του Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί από 10 μέχρι και 20 Μαρτίου και οι ανατρεπτικές αλλαγές της εποχής, πρωταγωνιστούν στα διαγωνιστικά τμήματα του 24ου Φεστιβάλ.

Με συμμετοχές περισσότερες από ότι ποτέ άλλοτε, (παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες) , τα τρία διαγωνιστικά τμήματα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Διαγωνιστικό, το τμήμα Newcomers και το τμήμα Film Forward, φιλοξενούν μια σειρά από εξαιρετικές ταινίες, που πραγματεύονται τα πιο επίκαιρα ζητήματα της εποχής.

Πτυχές ενός κόσμου που αλλάζει καθοριστικά, αφηγήσεις που αναδεικνύουν τις ιστορικές πληγές του παρελθόντος, ιστορίες έμφυλης καταπίεσης και γυναικείου δυναμισμού, η λογική της ταυτότητας όπως αποτυπώνεται στο προσφυγικό δράμα, είναι ορισμένες από τις θεματικές που ξεχωρίζουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του ΦΝΘ, τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι το Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ λειτουργεί και ως «διαβατήριο» για τα Όσκαρ, καθώς η ταινία που θα αποσπάσει τον Χρυσό Αλέξανδρο, βρίσκει αυτόματα θέση στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, όπου παρουσιάζονται πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, τα βραβεία που απονέμονται είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος «Δημήτρης Εϊπίδης», αλλά και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Επίσης, στο διαγωνιστικό τμήμα του Film Forward, που παρουσιάζει ταινίες που αμφισβητούν δεδομένα και συμβάσεις και φανερώνουν μια νέα και τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, ο Χρυσός Αλέξανδρος Film Forward και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής αναμένουν τους νικητές. Στο καθένα από τα τρία διαγωνιστικά τμήματα του 24ου ΦΝΘ συμμετέχουν 12 ταινίες συνολικά, μεταξύ των οποίων και τρεις ελληνικές παραγωγές, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.