Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτη ενότητας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με θέμα τη συνεχιζόμενη απειλή της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, ούτε σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, ούτε το ρωσικό εξοπλισμό γύρω από την Ουκρανία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία. Τόνισε ακόμη, ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είναι άνευ προηγουμένου, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό τίμημα» για τη Μόσχα.

Ο Γ.Γ. επισήμανε ότι υπάρχουν σημάδια πως η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί. «Το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο» με τη Μόσχα, εξήγησε. «Δεν είναι πολύ αργά για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της σύγκρουσης και να επιλέξει το δρόμο της ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, δε, ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει γραπτές προτάσεις στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά, οι οποίες αφορούν κυρίως τη διαφάνεια, τον έλεγχο εξοπλισμών και τη μείωση κινδύνου. «Δεν έχουμε ακόμα λάβει την απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Μόσχας», πρόσθεσε.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε εκ νέου, ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του», δηλαδή στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του και να υπερασπίζεται τους Συμμάχους του. Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της άμυνάς του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με την ανάπτυξη επιπλέον ομάδων μάχης, σε μακροπρόθεσμη βάση. Τόνισε, ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν «απειλή», για τη Ρωσία αλλά πρόκειται για «δυνάμεις άμυνας».

Ο Γ.Γ. κατέληξε πως χρειάζεται μια «νέα κανονικότητα» (new normal), υπό την έννοια ότι η απειλή της Ρωσίας είναι πλέον σταθερή και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του.