Απεργία έχει παραλύσει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου μετρό στο Παρίσι, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, με τους εργαζόμενους να ζητούν αυξήσεις μισθών υψηλότερες από αυτές που τους έχει προτείνει η διαχειρίστρια εταιρεία.

Η εταιρεία διαχείρισης δημόσιων μεταφορών του Παρισιού RATP ανακοίνωσε ότι έξι από τις γραμμές του μετρό είναι κλειστές, με τις υπόλοιπες να λειτουργούν μόνο εν μέρει. Προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγια του περιφερειακού δικτύου εξπρές (RER).

Μόνο δύο γραμμές του μετρό, η 1 και η 14, στις οποίες οι συρμοί λειτουργούν χωρίς οδηγό δεν έχουν επηρεαστεί από τις απεργίες, ανάφερε η RATP στον ιστότοπό της.

“Ζητάμε από τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν στο έπακρο την τηλεργασία”, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν- Μπαπτίστ Ντζιμπαρί στο Twitter.

Οι εργαζόμενοι της RATP ανακοίνωσαν ότι η απεργία, που πραγματοποιείται την περίοδο που τα συνδικάτα και η διεύθυνση πρόκειται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις των μισθών, οφείλεται στο γεγονός ότι η κρατική εταιρεία τους προσέφερε ανεπαρκείς αυξήσεις.

Η RATP έχει ανακοινώσει πως είναι διατεθειμένη να αυξήσει κατά 2,7% τους μισθούς το 2022, με τα συνδικάτα να χαρακτηρίζουν την πρόταση “προκλητική”.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία έφτασε τον Ιανουάριο το 3,3%.