Κατά τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ είχε σειρά διμερών συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ άλλων με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε το Σάββατο η υπηρεσία πληροφοριών της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Ο Πέτκοφ και ο Τζόνσον συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τη σημασία της δημιουργίας ευκαιριών για καλή εκπαίδευση και για την παραμονή των νέων στη Βουλγαρία και στη Βρετανία.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Πέτκοφ συναντήθηκε με τους προέδρους της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, Μάγια Σαντού και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Ο Πέτκοφ και η Σαντού ανέλυσαν τους κοινούς στόχους τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Οι δυο τους συζήτησαν επίσης θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Η Σαντού προσκάλεσε τον Πέτκοφ να επισκεφθεί την πόλη Ταρακλίγια της Μολδαβίας, η οποία φιλοξενεί μια μεγάλη βουλγαρική κοινότητα.

Ο Πέτκοφ και ο Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας. Συζήτησαν επίσης τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια υπό το πρίσμα της εξέλιξης της κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασαν επίσης την ελπίδα τους για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Κατά τη συνάντησή του με τον Γκαριμπασβίλι ο Πέτκοφ συζήτησε ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφοριών, του συντονισμού της υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και τη στήριξη της Βουλγαρίας στην ευρωατλαντική πορεία της Γεωργίας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του φόρουμ του Μονάχου, ο Πέτκοφ συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι και με την Ανέτ Κρέμπερ-Ρίελ, την αντιπρόεδρο της εταιρείας Google, που είναι αρμόδια για τις κυβερνητικές υποθέσεις και τη δημόσια πολιτική στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι έγραψε στη σελίδα του στο Facebook το Σάββατο ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης συνομίλησε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Πέτκοφ. Σύμφωνα με την ανάρτηση του Πενταρόφσκι, συζήτησαν τη «δυναμική των (διμερών) ομάδων εργασίας, την παραγωγικότητα αυτού του σχεδίου και τις ευκαιρίες για μια σημαντική πρόοδο στο ευρωπαϊκό πεδίο, κάτι που θα σήμαινε κοινή επιτυχία» των δύο χωρών.

Την Παρασκευή, οι αντιπροσωπείες της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, Κίριλ Πέτκοφ και Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου. Συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Μπόγιαν Μάριτσιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι. Σκοπός ήταν να δοθεί συνέχεια στον διάλογο που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Οι δύο πρωθυπουργοί αξιολόγησαν θετικά το έργο των ομάδων εμπειρογνωμόνων και την άμεση επικοινωνία και συμφώνησαν ότι η τομεακή συνεργασία ήταν ένας καλός τρόπος για την ενδυνάμωση των σχέσεων και την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου.

«Όσον αφορά την επικείμενη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ιστορία και την εκπαίδευση στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στη Σόφια, ελπίζουμε ότι η επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον και θα επιδείξει ανοιχτό πνεύμα και θέληση για πρόοδο», δήλωσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι το διακρατικό εμπόριο έφτασε κοντά στα 900 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021, δηλαδή κατέγραψε αύξηση πάνω από 32% από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.