«Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο κράτος – μέλος, χωρίς να λέω ότι αυτό είναι αρκετό. Αναγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ που έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και της Ελληνικής Παραγωγής με θέμα με θέμα: «Ενέργεια και Βιομηχανία».

«Η ΔΕΗ, πρόσθεσε ο υπουργός, έχει αξιοποιήσει 600 εκατ. ευρώ για την απορρόφηση των αυξήσεων ενώ το Δημόσιο διαθέτει άλλο 1,4 δισ. από τις δημοπρασίες ρύπων και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας γιατί αυτό θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα».

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ για την κάλυψη μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους, από το οποίο θα αναλογούσε στη χώρα μας ποσό ύψους 2-2,5 δισ. για τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών. Ανήγγειλε εξάλλου την προκήρυξη προγράμματος επιδότησης επιχειρήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών με ποσοστά ενίσχυσης που θα φθάνουν στο 40 %, για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθ. Σαββάκης ανέφερε ότι η άνοδος του ενεργειακού κόστους προκάλεσε αυξήσεις στο κόστος πρώτων υλών, παραγωγών, μεταφοράς για την πλειονότητα των επιχειρήσεων.