Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και έχει μετατραπεί σε σύμβολο της στεγαστικής κρίσης στην Ισπανία
Για 71 χρόνια το ίδιο διαμέρισμα στη συνοικία Ρετίρο της Μαδρίτης αποτελούσε το σπίτι της 87χρονης Μαρικάρμεν Αμπασκάλ. Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, η αστυνομία προχώρησε στην εκτέλεση της έξωσης, στην τέταρτη σχετική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για την απομάκρυνσή της.
Η ηλικιωμένη γυναίκα απομακρύνθηκε από το διαμέρισμα με φορείο, ενώ έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πολίτες. Για μήνες, γείτονες, συλλογικότητες και άνθρωποι του πολιτισμού είχαν κινητοποιηθεί, ζητώντας να παραμείνει στο σπίτι όπου έζησε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της.
Μετά την έξωση, η Μαρικάρμεν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Gregorio Marañón, όπου σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες νοσηλεύτηκε λόγω έντονης σωματικής εξάντλησης και κρίσης άγχους.
Unas 15.000 personas se han concentrado este miércoles frente al polémico ático adquirido por la Comunidad de Madrid para reclamar que el inmueble sea destinado a Maricarmen, la mujer de 87 años desahuciada horas antes de la vivienda de Retiro
Aunque los efectivos policiales han disuadido a la mayoría de los manifestantes, unas doscientas personas han logrado cortar el tráfico del céntrico paseo con una ‘sentada’.
📹 Luis F. Durán
— EL MUNDO (@elmundoes) September 23, 2026
Η υπόθεση που προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις
Η υπόθεση της 87χρονης έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην Ισπανία, καθώς συνδέθηκε με το ευρύτερο πρόβλημα της πρόσβασης στη στέγαση.
Όπως αναφέρει η El País, η περίπτωση της Μαρικάρμεν έχει εξελιχθεί σε σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα στη στέγαση, σε μια περίοδο κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση ή τη διατήρηση κατοικίας.
Στην περιφέρεια της Μαδρίτης πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο τρεις εξώσεις την ημέρα, γεγονός που έχει εντείνει τη δημόσια συζήτηση γύρω από το κόστος της στέγασης και την προστασία των ευάλωτων πολιτών.
🔴 ÚLTIMA HORA | Más de 10.000 personas se concentran en estos momentos en Madrid en apoyo a Maricarmen y por el problema de la vivienda según las primeras cifras de Delegación de Gobierno.
#MalasLenguas https://t.co/8cqn78Be0D
— Malas Lenguas (@MalasLenguas_Tv) September 23, 2026
Πάνω από 10.000 στους δρόμους
Η κινητοποίηση έξω από το σπίτι της 87χρονης πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες.
Καθώς το πλήθος αυξανόταν, η αστυνομία προχώρησε στον αποκλεισμό της οδού Χενεράλ Μαρτίνεθ Κάμπος, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στην περιοχή.
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα διαμαρτυρίας, μεταξύ άλλων «Ντροπή! Ντροπή!», καταγγέλλοντας την έξωση της ηλικιωμένης γυναίκας.
Η υπόθεση της Μαρικάρμεν έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια μιας μεμονωμένης δικαστικής διαμάχης, τροφοδοτώντας τη συζήτηση στην Ισπανία για τις εξώσεις, το κόστος της κατοικίας και την προστασία των ηλικιωμένων και άλλων ευάλωτων ομάδων.
Έφτασε στον ΟΗΕ το ζήτημα
Η κινητοποίηση της Μαδρίτης ήταν μόνο η αρχή. Η πλατφόρμα #Niundesahuciomás («Ούτε μία έξωση ακόμα») διοργάνωσε ταυτόχρονες συγκεντρώσεις στην Άβιλα, τη Βαρκελώνη, το Κάδιθ, το Οβιέδο, τη Σεβίλλη και τη Βαλένθια.
Το θέμα έφτασε μέχρι το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε την έξωση «κοινωνική τραγωδία που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης που ελέγχονται από το δεξιό PP.
Παράλληλα, στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, η Υπουργός Στέγασης Ισαμπέλ Ροδρίγκεθ Γκαρθία υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή «αναδεικνύει τις ολέθριες συνέπειες της ασύδοτης κερδοσκοπίας και της ασυλίας που παρέχεται στα κερδοσκοπικά ταμεία».
Η νομική διαμάχη ξεκίνησε από ένα παλιό συμβόλαιο ελεγχόμενου ενοικίου που είχε υπογράψει ο πατέρας της Μαρικάρμεν το 1956, το οποίο στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στη μητέρα της και κατόπιν στην ίδια. Αν και η 87χρονη ήταν απόλυτα συνεπής στις πληρωμές της, ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου —η επενδυτική εταιρεία Urbagestión— απαίτησε τη λύση της μίσθωσης, εκτοξεύοντας το ενοίκιο από τα 500 ευρώ στα 2.650 ευρώ. Στη συνέχεια το αναπροσάρμοσε στα 1.650 ευρώ, ποσό όμως που πάλι υπερέβαινε τη μηνιαία σύνταξή της των 1.350 ευρώ. Παρά την πρωτόδικη δικαίωση της Μαρικάρμεν, το Εφετείο ανέτρεψε την απόφαση και το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε τελικά υπέρ της εταιρείας.
Η επενδυτική εταιρεία απέρριψε ακόμα και την πρόταση γνωστού συγγραφέα (που ζήτησε να μείνει ανώνυμος) να καλύψει ο ίδιος το νέο ενοίκιο της ηλικιωμένης για το υπόλοιπο της ζωής της. Επιπλέον, το Υπουργείο Στέγασης αποκάλυψε ότι προσπάθησε να εξαγοράσει το διαμέρισμα, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση. «Το μόνο που τους νοιάζει είναι να την πετάξουν έξω», σχολίασε στέλεχος του υπουργείου. «Αρνούνται συστηματικά κάθε βιώσιμη λύση».

