Ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία, καθώς και στις όμορες χώρες, τη Μολδαβία και τη Σλοβακία, έπειτα από αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, άμεσα πρόκειται να αναχωρήσουν φορτηγά προς την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Σλοβακία με υγειονομικό υλικό, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό αλλά και είδη για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Αναλυτικά, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα στείλουν στην Ουκρανία υγειονομικό υλικό και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, ενώ στη Μολδαβία και τη Σλοβακία αποστέλλονται είδη για τη φιλοξενία των προσφύγων (σκηνές, κουβέρτες, αδιάβροχα κ.λπ.).

Επίσης, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προς παροχή κάθε διευκόλυνσης για τη φιλοξενία, στη χώρα μας, προσφύγων από την Ουκρανία, εφόσον παραστεί σχετική ανάγκη.

Ακόμη, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO), ώστε να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για παροχή συνδρομής, όπου και όποτε απαιτηθεί.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, είναι επίσης σε διαρκή επικοινωνία με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič, για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών του υπουργείου και την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα του Μηχανισμού. Τέλος, ο υπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του.