Στην 10η συνεδρίαση της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Europol, συμμετείχε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Βασικά θέματα συζήτησης αποτέλεσαν, οι δραστηριότητες του Οργανισμού το διάστημα από Οκτώβριο 2021 έως Φεβρουάριο 2022, η συμβολή της Europol στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, η αξιολόγηση κινδύνων και ευκαιριών από  τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις δραστηριότητες της Europol.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν η εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, κα De Bolle, ο Ευρωπαίος Επόπτης για την προστασία δεδομένων, κ. Wiewiorowski, οι Πρόεδροι Διοικητικού Συμβουλίου και Συμβουλίου Συνεργασίας της Europol, ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρησιακού Τομέα της Europol, o Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος θεμάτων μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.ά.

Ο κ. Καραγκούνης στην τοποθέτησή του για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, υπογράμμισε ότι, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν και συνεχίζει να είναι εξαιρετικά πιεστική, όχι μόνο για την Ιταλία και την Κύπρο, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρησιακού Τομέα της Europol, κ. J.P. Lecouffe, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, μετά την απαράδεκτη και απάνθρωπη τακτική της Τουρκίας να εργαλειοποιεί ανθρώπινες ζωές. Αναμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης του 2016, καθώς οφείλει να αποτρέψει αποτελεσματικά τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να συμβάλει στο να διαλυθούν τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων, τόνισε ο κ. Καραγκούνης, σημειώνοντας ότι η Europol σε συνεργασία με τον Οργανισμό Frontex έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στον τομέα αυτό. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει τις επιστροφές των παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών, τις οποίες έχει αναστείλει από το Μάρτιο του 2020 με το πρόσχημα της πανδημίας COVID-19. Τέλος, όσον αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο κ. Καραγκούνης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, καθώς το Νέο Σύμφωνο προτείνει μεν υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες για τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, αλλά προβλέπει ευέλικτη και μη δεσμευτική αλληλεγγύη για τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Είναι σημαντικό οι μετεγκαταστάσεις να είναι υποχρεωτικές και να πραγματοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στον κ. Καραγκούνη απάντησε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρησιακού Τομέα της Europol, κ. J.P. Lecouffe,  διευκρινίζοντας ότι η Europol παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάσταση στην Ελλάδα, που αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του Οργανισμού, γι’ αυτό κι έχει τοποθετήσει 18 αξιωματικούς στην Ελλάδα, τονίζοντας την άριστη συνεργασία του Οργανισμού με τις Ελληνικές Αρχές. Επιπλέον, ο  Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος θεμάτων μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. J. Luchner, αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για την Κοινή Δήλωση με την Τουρκία, την οποία κάλεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση, όπως ακριβώς τις τηρούν και τα κράτη μέλη.