Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, τονίζοντας την προσπάθεια της Άγκυρας να αποφύγει την προσβολή της Μόσχας εν μέσω της ρωσικής εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε πως οι αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στην Ουκρανία, δεν αποτελούν στρατιωτική βοήθεια, αλλά ιδιωτικές πωλήσεις.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες και παρότι έχει επικρίνει την ρωσική εισβολή ως απαράδεκτη, δεν την έχει καταδικάσει με την ίδια οξεία ρητορική άλλων μελών της Συμμαχίας και αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι έλαβε μια νέα αποστολή με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια κατά των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους σε συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Σε συνέντευξη στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν εξήγησε ότι το Κίεβο αγόρασε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Baykar, μια ιδιωτική τουρκική αμυντική εταιρεία, τονίζοντας ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει συμφωνία μεταξύ των κρατών.

«Η Ουκρανία ήθελε να αγοράσει αυτό το προϊόν από την εταιρεία μας και έκαναν μια ισχυρή συμφωνία μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι βοήθεια από την Τουρκία. Πρόκειται για προϊόντα που αγόρασε η Ουκρανία από τουρκική εταιρεία. Φυσικά, είμαστε περήφανοι για αυτά τα προϊόντα», δήλωσε ο Κιράν στη Sabah.

Πάντως, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της πριν από μια εβδομάδα, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα έχει δώσει στη δημοσιότητα πολλά βίντεο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής να χτυπούν ρωσικούς στόχους. Η Sabah κάνει λόγο όμως για μια απόπειρα χειραγώγησης με σκοπό να προκληθούν τριβές μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες με την Τουρκία σχετικά με τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία στα ανατολικά της χώρας, αλλά η Άγκυρα λέει ότι δεν είναι υπεύθυνη για το τι κάνουν οι αγοραστές. Φθηνότερα από τους αντιπάλους των ΗΠΑ και της Κίνας, τα τουρκικά drones έχουν προσελκύσει αγοραστές από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Η Τουρκία, η οποία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από Ρώσους τουρίστες, έκλεισε αυτή την εβδομάδα τα στενά της που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με όλη τη στρατιωτική κίνηση στο πλαίσιο του συμφώνου του 1936, επιτρέποντάς της να περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πολεμικών πλοίων. Πάντως, αποφεύγοντας τη δύσκολη θέση της, απείχε από την ψηφοφορία για την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επέκρινε τη ρωσική εισβολή και κάλεσε τις χώρες να υπερασπιστούν τον ουκρανικό λαό.