Σύμφωνα με πηγές του Politico και του δημοσιογράφου Άλεξ Γουίκαμ, τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου με την πάροδο του χρόνου, πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι το βράδυ της Τρίτης η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Μπόρις Τζόνσον χθες Δευτέρα, ανέφερε σε δηλώσεις του, πως ο κόσμος δεν μπορεί απλώς να σταματήσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να επιταχύνει τη μετάβαση από αυτήν.

Παράλληλα, στις 17:45, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα ανακοινώσει την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από τις ΗΠΑ. Η απαγόρευση θα περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τις ΗΠΑ στη ρωσική ενέργεια, αναφέρει πηγή που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό της για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.