Η Αναστασία Σιμητροπούλου, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εξηγεί τους λόγους που το κόμμα της στήριξε την κυβερνητική απόφαση για αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας όμως ότι η εθνική συνεννόηση δεν μπορεί να είναι «a la carte». Καυτηριάζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αποκλείει ότι οι εξελίξεις θα επιταχύνουν τις εκλογές.

Η χώρα μας δέχτηκε ήδη τις πρώτες «τροχιοδεικτικές βολές», που αποτυπώνουν τη δυσφορία της Ρωσίας. Ποια είναι τα «διπλωματικά μονοπάτια» στα οποία πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση;

Ανάμεσα στη σύγκρουση δύο κόσμων, της επιβολής με τη χρήση βίας από τη μια και της ελευθερίας των κρατών από την άλλη, δεν μπορεί να τεθεί κανένα δίλημμα, αλλά ούτε να υπάρξει έστω θολό μήνυμα. Στεκόμαστε αξιακά με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου. Είναι γεγονός ότι με τον ρωσικό λαό μάς συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, αλλά είναι επίσης γεγονός ότι η ηγεσία της Ρωσίας, με τις αναθεωρητικές της στρατηγικές, είναι εκείνη που καταδικάζει τη χώρα σε διεθνή απομόνωση και οδηγεί την ανθρωπότητα σε σκοτεινά μονοπάτια.

Υπάρχουν «σκιές που πρέπει να φωτιστούν» στο παρασκήνιο των κυβερνητικών αποφάσεων για τη στάση της χώρας να στηρίξει και με αμυντική βοήθεια την Ουκρανία; 

Εμείς στεκόμαστε αξιακά, χωρίς ιδεοληψίες και κομματικά συμφέροντα. Βάζουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και συμφωνούμε στην ουσία της απόφασης της κυβέρνησης. Και είμαστε απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Δίνοντας έτσι σαφές μήνυμα σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, που έχει αντίστοιχες αναθεωρητικές σκέψεις.

Όταν ζητάμε αλληλεγγύη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την παρέχουμε. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε τακτική «Πόντιου Πιλάτου», όπως επιλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση. Εκείνοι ήταν που, την ώρα του σκληρού εμφυλίου στην Υεμένη, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, διαπραγματεύονταν την αποστολή βαρέως εξοπλισμού, με συμφωνία της χώρας μας, στη Σαουδική Αραβία. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το 1,2 δισ. αναπτυξιακής βοήθειας στην Ουκρανία και απείχε από την ψηφοφορία καταδίκης για τη συσσώρευση ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας. Θεωρούμε επιβεβλημένη την ενημέρωση από την κυβέρνηση και γι’ αυτό ζητήσαμε αμέσως και σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Εάν δεν γίνεται σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, τότε πότε; Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την εθνική ομοψυχία και ενότητα.

Εκτιμάτε ότι ήρθε η στιγμή να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; 

Η εθνική γραμμή και η εθνική συνεννόηση δεν διαμορφώνονται σε συναντήσεις των δύο. Κακώς συγχέετε την πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Ανδρουλάκη –σε έναν διάδρομο στη Βουλή σημειωτέον–, προκειμένου να έχουν μία εθιμοτυπική συνάντηση ενόψει της εκλογής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με την εθνική συνεννόηση. Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες και με λυπεί που ο κ. πρωθυπουργός τις απορρίπτει. Τη διαδικασία όμως της σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών την επικαλούνταν όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η εθνική συνεννόηση όμως δεν μπορεί να είναι α λα καρτ και με βάση τα κομματικά συμφέροντα.

Η ακρίβεια δείχνει για τα καλά τα δόντια της. Η ΕΕ και η κυβέρνηση δείχνουν διάθεση αντιμετώπισης της νέας κρίσης. Πού γίνεται το λάθος και δεν υπάρχει αντίκρισμα για τους πολίτες; 

Η εξάρτηση της Ελλάδας στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία είναι άνω του 40%. Είμαστε μάλιστα η μοναδική χώρα στην ΕΕ που αύξησε την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο κατά 25%. Και αυτή την επιλογή την έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το κόστος της εισβολής πυκνώνει το σκοτάδι που ήδη υπήρχε στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση υποτίμησε την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Το μέτρο δε που πήρε –επίδομα προς τους παρόχους– ήταν οριζόντιο και χωρίς κριτήρια.

Στη συγκυρία δε που διανύουμε, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να πάρει στοχευμένα μέτρα, καθώς απειλείται η βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ούτε στα βασικά.

Τα μέτρα λοιπόν που προτείνουμε είναι άμεσα εφαρμόσιμα:

Επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μείωση ΕΦΚ, μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, φορολόγηση υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

Θεωρείτε ότι οι διεθνείς εξελίξεις «ξεκλείδωσαν» τις πρόωρες εκλογές; 

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα, το κλειδί των εκλογών το κρατά η εκάστοτε κυβέρνηση. Η κρίση στην Ουκρανία και οι συνέπειες στην Ελλάδα ενδεχομένως να επιταχύνουν τις εξελίξεις. Εμείς σε καθημερινή βάση ερχόμαστε σε επαφή με την κοινωνία και διατυπώνουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις και προτάσεις. Και το δίλημμα σε αυτές τις εκλογές δεν θα είναι «με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά το δίλημμα θα είναι μεταξύ «νικητών ή ηττημένων».

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο