Επιβεβαιώνονται όπως όλα δείχνουν οι εκτιμήσεις των ειδικών στρατιιωτικών της Δύσης ότι η Ρωσία περίμενε έναν γρήγορο και εύκολο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο Ρομάν Γαβρίλοφ αποτελεί παρελθόν από την θέση του υπαρχηγού της Εθνοφρουράς για τα τραγικά λάθη που έχουν γίνει και έχουν κάνει έξαλλο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ που επικαλείται ο ερευνητής δημοσιογράφος Γκρίστο Γρότσεφ ο πρώην σωματοφύλακας του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορήθηκε για σοβαρά λάθη στο πόλεμο, καθώς οι μονάδες του φέρεται να υπέστησαν βαριές απώλειες,. Συνελήφθη απο την ρωσική υπηρεσαία ασφαλείας (FSB) φέρεται να κατηγορείται για άσκοπη χρήση καυσίμων, που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.

«Τρεις ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατηγός Roman Gavrilov, ο υπαρχηγός της Ρωσικής Φρουράς (τμήμα του εσωτερικού στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπέστη τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία), συνελήφθη από την FSB. Ο Gavrilov εργαζόταν επίσης στο παρελθόν στην Προεδρική Φρουρά, δηλαδή στην προσωπική ασφάλεια του Πούτιν», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

«Αν και είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς σε τι ακριβώς θα οδηγήσει η εκκαθάριση / αναδιάταξη στην κορυφή των δυνάμεων ασφαλείας, ένα πράγμα είναι σαφές: ο Πούτιν αναμφίβολα αναγνωρίζει την κρίση που περνάει αυτή η επιχείρηση. Είναι τόσο βαθιά που αλλάζει στρατηγούς κατά την διάρκεια πολέμου – μία καθόλου σωστή πρακτική», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής πέρα από την Χερσώνα, οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους άλλη μεγάλη πόλη στην Ουκρανία, παρά τους βομβαρδισμούς και τους αποκλεισμούς σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη.