Oι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Σάμο ενισχύονται, καθώς από το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στα Ανατολικά του νησιού.

Βάσει της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στο σημείο επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο που συνδράμει στον συντονισμό της επιχείρησης.

Παράλληλα, αναμένεται να φτάσει στο νησί πυροσβεστική δύναμη από την Αττική. Στο νησί μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά 14 πυροσβέστες με 7 επιπλέον οχήματα για να ενισχύσουν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ακόμη, 40 εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Σάμου έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Όπως έγινε γνωστό από την ΠΥ έχει προσαχθεί ηλικιωμένο άτομο ως υπαίτιος πρόκλησης της πυρκαγιάς.

Το μέτωπο κινείται απειλητικά προς τον οικισμό Βουρλιώτες, με συνέπεια να απειλούνται σπίτια. Όμως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές.

Οι πυροσβέστες που επιχειρούν στο μέτωπο, δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να κατασβέσουν τη φωτιά πριν πέσει το σκοτάδι οπότε και θα σταματήσουν να επιχειρούν από αέρος.

Νωρίτερα ζητήθηκε από τους κατοίκους του οικισμού Βουρλιώτες να εκκενώσουν τον οικισμό, ενώ έφτασαν στην περιοχή πούλμαν για να παραλάβουν τον κόσμο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος, ο οικισμός έχει ήδη εκκενωθεί: «Ο οικισμός έχει εκκενωθεί και όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία. Εδώ μένουν γύρω στα 350 άτομα. Μόνο τα πιο νεαρά άτομα έχουν παραμείνει για να βοηθήσουν εθελοντικά στην περίπτωση που χρειαστεί».