Ασφαλώς και δικαιολογημένα o πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, αφού σηματοδοτεί τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Άλλος, όμως, είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Το ζήτημα που συζητούν άπαντες σήμερα είναι η ακρίβεια.

Αυτό είναι το θέμα που κυριαρχεί σε κάθε κουβέντα και απασχολεί πια ανθρώπους που θεωρούσαν ότι δεν θα βρίσκονταν ποτέ ξανά αντιμέτωποι με το φάσμα της επιβίωσης. Επιβίωσαν από την οικονομική κρίση, πέρασαν και την πανδημία, δεν περίμεναν ότι θα τους «έσκαγε» κάτι ακόμη, και μάλιστα παγκόσμιο.

Όποιος υποτιμά τις «συνέπειες» της ακρίβειας κάνει μοιραίο λάθος. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για το κιλό την ντομάτα που ανέβηκε πέντε λεπτά, όπως γκρινιάζαμε κάποτε στα τηλεοπτικά «παράθυρα». Η απελπισία και το σοκ είναι τα συναισθήματα που μοιράζονται οι άνθρωποι γύρω μας, καθώς πέρα από την ενέργεια εκδηλώνεται το αποτέλεσμα της αύξησης των πρώτων υλών. Κανένας ειδικός δεν μπορεί να προβλέψει αν η ακρίβεια θα συνεχιστεί, αν οι τιμές θα πέσουν και πότε, αν έχουν βασικά άμεση σχέση με τον πόλεμο.

Εντάξει, το πρόβλημα ασφαλώς και δεν είναι ελληνικό. Ούτε οφείλεται μόνο στον πόλεμο ή σε έναν παράγοντα. Αυτά αφορούν τους οικονομικούς αναλυτές, όμως και όσους έχουν την υπομονή και την όρεξη να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Και ναι, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Χρειάζεται όμως να κάνει περισσότερα , ασφαλώς μέσα στα σφιχτά δημοσιονομικά δεδομένα. Και είναι θετικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ουσιαστικά κάτι τέτοιο αφήνοντας, μεταξύ άλλων, ανοιχτό και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο