Τι εκτιμούν και… φοβούνται Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και Νίκος Τζανάκης.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι εικόνες του ακραίου lockdown στην Σαγκάη, το οποίο γεννά υποψίες πως ίσως η Κίνα κρύβει κάτι.

Ο Καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υποστήριξε πως είναι θέμα διαφορετικής πολιτικής σε σχέση με τη Δύση.

«Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό. Οι Κινέζοι μέχρι τώρα ακολουθούν μία τελείως διαφορετική πολιτική απ’ ότι ακολουθούμε εμείς. Εμβολίασαν τον πληθυσμό τους με τα δικά τους εμβόλια, που είναι μάλλον μειωμένης αποτελεσματικότητας σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούμε στη Δύση και είχαν πολιτική μηδενικών κρουσμάτων» σημείωσε.

«Τώρα αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική. Όσο πιο μεταδοτική είναι τόσο πιο δύσκολο είναι να τη περιορίσει με τα γνωστά μέτρα του lockdown. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι φτάνουν σε ακραία μέτρα περιορισμού που δεν συνάδουν με τίποτα με τον δικό μας πολιτισμό» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο το να κρύβει κάτι η Κίνα πίσω από το ακραίο lockdown είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, καθώς η βασική αρχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η διαφάνεια, όπως τόνισε.

«Ο ιός μας έχει δείξει ότι περίπου ανά εξάμηνο κάνει μία μετάλλαξη που επικρατεί. Από την επιστημονική βιβλιογραφία δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για νέο επικείμενο στέλεχος κορωνοϊού που να προκαλεί ανησυχία» σημείωσε.

Δείτε όσα είπε στο MEGA

O Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μίλησε για το σκληρό lockdown στη Σαγκάη και τόνισε ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι πολύ περισσότεροι από όσους αναφέρουν οι κινεζικές αρχές.

«Μιλάμε για μια χώρα χωρίς ωράρια εργαζόμενων, μια χώρα που δεν υπάρχουν εργάσιμες μέρες, που η κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή είναι εντός συγκεκριμένων πλαισίων και μιλάμε για μια έκταση που είναι λίγο μικρότερη από την Κρήτη με 26 εκατομμύρια κατοίκους. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το συνονθύλευμα των κοινωνικών οικιστικών και άλλων παραμέτρων προϋποθέτει πολύ προηγμένο σύστημα δημοσίας υγείας για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια έξαρση» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

«Η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια. Δεν είναι δυνατόν να έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό, όπου οι άνω των 65 είναι 30 και 40% ανεμβολίαστοι και μάλιστα με εμβόλιο ανίσχυρο στην Όμικρον 2, πολύ πιο ανίσχυρο από τα δικά μας, και να έχεις τρεις νεκρούς στη Σανγκάη. Σύμφωνα με τα 300.000 κρούσματα, υπολογίζω ότι θα έχουν μεταξύ 1.000-3.000 νεκρών, με τα στατιστικά της Ελλάδας και όχι με τα στατιστικά που έχουν εκεί, εξαιτίας του κακού εμβολιαστικού στάτους που έχουν» ανέφερε ο Καθηγητής.

Δείτε όσα είπε στον ΣΚΑΪ