Ερωτηματικά προκαλούν οι αντιδράσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου αμέσως μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, όπως αποκαλύπτουν μέσα από τις καταθέσεις τους η παιδίατρος και ο εντατικολόγος που έζησαν τις τελευταίες ώρες και το τέλος της 9χρονης στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού».

Οι δύο γιατροί περιγράφουν τα δραματικά γεγονότα που έζησαν και στέκονται στις χρονικές συγκυρίες και στα λόγια της 33χρονης κατηγορούμενης για ανθρωποκτονία από πρόθεση. «Το πρωί του Σαββάτου (29 Ιανουαρίου 2022), μόλις τελειώσαμε την εξέταση της Τζωρτζίνας, συνεχίσαμε τις επισκέψεις σε άλλους ασθενείς. Ενώ βρισκόμασταν στο διάδρομο, βγήκε η μαμά της και μας είπε, ότι το παιδί έκανε επεισόδιο. Αμέσως μπήκαμε όλη η ομάδα. Το παιδί είχε στρέψει το κεφάλι του αριστερά με προσηλωμένο βλέμμα, κόρες σε μυδρίαση, ταχυκαρδία και έβγαζε ήχο γκρίνιας. Μετά από 3 λεπτά χορηγήθηκε φάρμακο και σταμάτησε το επεισόδιο. Μετά από 25 λεπτά περίπου μας ειδοποίησε ξανά η μητέρα για δεύτερο επεισόδιο. Έτρεξα πρώτη στο θάλαμο και είδα, ότι το παιδί παρουσίαζε ίδια εικόνα με το πρώτο επεισόδιο. Το επεισόδιο αυτό σταμάτησε μόνο του μετά από 1,5 λεπτό» αναφέρει στην κατάθεσή της η παιδίατρος της Τζωρτζίνας.

Στις 14:30 το μεσήμερι, η Τζωρτζίνα παρουσίασε και τρίτο ανεξήγητο επεισόδιο, που έμελλε να είναι και το μοιραίο. Η ομάδα των παιδιάτρων ξεκίνησε άμεσα ανάνηψη και αμέσως κάλεσαν τον εντατικολόγο της ΜΕΘ παιδιών, που βρισκόταν στον 5ο όροφο. Όπως περιγράφει ο εντατικολόγος στην κατάθεση του, χρειάστηκαν μόλις 3 λεπτά για να φτάσουν στο δωμάτιο της 9χρονης, αλλά ήταν ήδη αργά. «Χρειαστήκαμε περίπου 3 λεπτά να πάρουμε τον εξοπλισμό μας και να κατέβουμε στον 4ο όροφο. Όταν μπήκαμε στο δωμάτιο της 9χρονης, η μητέρα ήταν μέσα στο δωμάτιο και την βγάλαμε αμέσως έξω. Το παιδί ήταν άσφυγμο, απνοηκό με περιστοματική κυάνωση και μυδρίαση. Στο μόνιτορ βλέπαμε χαμηλό κορεσμό και σφύξεις. Ακροαστικά άκουσα γύρω στις 35 σφύξεις» ανέφερε.

«Της είπα ότι το παιδί έφυγε και με ρώτησε για τον βηματοδότη»

Ο εντατικόλογος και η ομάδα του έκανε ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, για να επαναφέρει στη ζωή την Τζωρτζίνα. Κατά την διάρκεια της ανάνηψης, όπως αναφέρει στην κατάθεσή του, τηλεφώνησε και στον καρδιολόγο του Ωνασείου για να τον ενημέρωσει, ενώ του έστειλε και φωτογραφίες από το μόνιτορ.

Μετά από αρκετή ώρα, που η 9χρονη δεν ανταποκρινόταν, πήγε να ενημερώσει την μητέρα της, αλλά η αντίδρασή της ήταν αναπάντεχη. Η 33χρονη κατηγορούμενη στην ανακοίνωση του θανάτου της Τζωρτζίνας άρχισε να του κάνεις ερωτήσεις, με αποκορύφωμα, αν λειτουργεί ο βηματοδότης. Κατί που, όπως αναφέρει ο γιατρός, του έκανε εντύπωση, καθώς δεν είναι η αντίδραση που περιμένεις από μια μητέρα, τη στιγμή που μαθαίνει ότι το παιδί της έφυγε από τη ζωή.

«Βγήκα από δωμάτιο και ενημέρωσα τη μητέρα, ότι το παιδί είναι άσφυγμο, απνοϊκό, ότι έχει πεθάνει ουσιαστικά και προσπαθούμε να το επαναφέρουμε στη ζωή. Η μαμά μας είπε να συνεχίσουμε, γιατί και στο προηγούμενο επεισόδιο στην Πάτρα το παιδί ανέκτησε καρδιακό ρυθμό και αναπνοή μετά από 55 λεπτά ανάνηψης. Η δεύτερη ερώτηση που μου έκανε, είναι αν γνωρίζω, αν δουλεύει ο βηματοδότης. Η αλήθεια είναι, ότι όταν ανακοινώνεις σε ένα γονιό, ότι το παιδί του ουσιαστικά έχει φύγει από τη ζωή και κάνεις προσπάθεια να το επαναφέρεις, δεν περιμένεις να σε ρωτήσει, αν δουλεύει ο βηματοδότης. Αυτή η ερώτηση μου έκανε εντύπωση» είπε ο εντατικολόγος.

Την ψύχραιμη στάση της μητέρας, τα λόγια και οι αντιδράσεις παραξένευσαν και την παιδίατρο της Τζωρτζίνας, όταν λίγα λεπτά μετά το θάνατο 9χρονης, της είπε συλλυπητήρια στο διάδρομο. «Κάποια στιγμή, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, συνάντησα τη μαμά της Τζωρτζίνας στον διάδρομο, έξω από το θάλαμο. Της είπα συλλυπητήρια, με ευχαρίστησε που μαζί με τους άλλους ιατρούς τρέξαμε να σώσουμε την κόρη της και δεν είπαμε κάτι άλλο. Μου έκανε εντύπωση, ότι λίγη ώρα μετά το θάνατο του τρίτου παιδιού της ήταν ψύχραιμη. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μία μαμά που έκλαιγε και ούρλιαζε για το παιδί της. Αυτό μου έκανε εντύπωση, όλες τις ημέρες που ήταν στο νοσοκομείο με την Τζωρτζίνα, γιατί η Τζωρτζίνα ήταν μία βαριά περίπτωση ασθενούς, πόσο μάλλον την ημέρα του θανάτου της» αναφέρει η παιδίατρος.

«Είχα κάνει προσπάθεια ανάνηψης και στη Μαλένα»

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός, ότι ο ίδιος εντατικολόγος, πριν από 3 χρόνια, είχε προσπαθήσει να επαναφέρει στη ζωή και την Μαλένα. Ο ίδιος γιατρός της ΜΕΘ είχε κληθεί να κάνει ανάνηψη και στη 3χρονη τον Απρίλιο του 2019, όταν άξαφνα έβγαλε ένα βρόγχο, την ώρα που βρισκόταν στο δωμάτιο μόνο με τη μητέρα της και λίγα λεπτά μετά έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή.

«Όταν μου είπαν το όνομα της ασθενούς, θυμήθηκα ότι εγώ είχα κάνει προσπάθεια ανάνηψης στην αδελφή της, τη Μαλένα, η οποία κατέληξε στο Ογκολογικό Τμήμα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά αυτή την περίπτωση, γιατί ήταν ένα φαινοτυπικά υγιέστατο παιδί 3 περίπου ετών. Και στα δύο παιδάκια, και στην Τζωρτζίνα και στην Μαλένα, κάναμε ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Δεν έχω επιστημονική απάντηση, γιατί η Τζωρτζίνα δεν ανταποκρίθηκε στην ανάνηψη και την άμεση χορήγηση αδρεναλίνης» θυμάται.

Τέλος, ο εντατικόλογος στην κατάθεσή του είναι σαφής για τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στην Τζωρτζίνα, την περίπου μια ώρα που προσπαθούσαν να την επαναφέρουν. «Συνεχίσαμε την προσπάθεια ανάνηψης περισσότερο από μια ώρα, χωρίς καμία ανταπόκριση και η ασθενής κατέληξε. Τα φάρμακα που δόθηκαν στην ασθενή, όταν αναλάβαμε εμείς τη διαδικασία της ανάνηψης, ήταν η αδρεναλίνη και το ροκουρόνιο. Κανένα άλλο φάρμακο δεν δόθηκε από εμάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάνηψης δεν είχαμε καμία κλινική ανταπόκριση, ούτε αυτόματη αναπνοή, ούτε εγκαταστάθηκε ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς» κατέθεσε ο εντατικολόγος.