Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει ουσιαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το προσυνέδριο της Κρήτης, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει η ευρωπαϊκή στήριξη, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει με εθνικούς πόρους στη στήριξη των πολιτών, κάτι που επανέλαβε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον σταθμό της Ρεβυθούσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα του επόμενου μήνα στο Μαξίμου θα υπάρχει εικόνα για το κλίμα που θα επικρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να μην είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές. Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τους πόρους εκείνους που θα χρηματοδοτήσουν τη νέα παρέμβαση, χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας.

Ανάλογα με τα χρήματα που θα δαπανηθούν για να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί του ρεύματος, θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει και μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. «Τα χρήματα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Εθνικό σχέδιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες αλλά και στο οικονομικό επιτελείο να καταρτήσουν ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, που προκαλούν ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και τα καύσιμα. Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και οι νέοι δυσκολεύονται πλέον να αντεπεξέλθουν και ετοιμάζεται για ένα σημαντικό πακέτο μέτρων, έτσι ώστε να στηριχτούν όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη. «Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι έχει και το κράτος δίπλα του. Όπως ακραίες καταστάσεις ήταν και η αντιμετώπιση της πανδημίας που σπεύσαμε εμείς, η φιλελεύθερη παράταξη, να δρομολογήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει ποτέ δρομολογηθεί στη χώρα μας».

Ενεργειακή επάρκεια 

Εκτός όμως από τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, στο Μαξίμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, στην περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την παροχή προς την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Ρεβυθούσα, προκειμένου να δει από κοντά τις ενέργειες που γίνονται για να αυξηθεί η χωρητικότητα, η οποία μαζί με τον αγωγό TAP θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μειώνοντας παράλληλα την προμήθεια ρωσικού αερίου, που έχει πέσει στο 30%.

Είναι ενδεικτικό πως το 2021 η Ρεβυθούσα κάλυψε σχεδόν το ένα τρίτο (31,8%) των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 έγινε η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, καλύπτοντας το 43,23% των εισαγωγών μας, με την παραλαβή 21 φορτίων (LNG) από 6 χώρες (ΗΠΑ, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτο, Ομάν και Ινδονησία).

Πλαφόν και επιδότηση 

Oι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων θα είναι προς την κατεύθυνση που δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε δημοσιονομική εκτροπή και εκτίναξη του κόστους δανεισμού της.

Προτάσεις όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά το ισπανικό μοντέλο, με κόστος για τον προϋπολογισμό 3-4 δισ. ευρώ, που διατυπώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, δεν περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου. Κι αυτό γιατί –όπως διαμηνύουν τα στελέχη του– μπορεί να απειληθούν οι μεγάλοι στόχοι, όπως αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, η συμφωνία με την ΕΕ για ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Οι προτάσεις που εξετάζονται επικεντρώνονται, σύμφωνα και με την κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός, στην ελάφρυνση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δύο βασικές εκδοχές, στις οποίες καταλήγει ο πρωθυπουργός, είναι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος και η επιδότηση των λογαριασμών, όπως γίνεται σήμερα, με παραλλαγές στην καθεμιά, όσον αφορά το μέγεθος της στόχευσης και της επιδότησης και τον προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα του μέτρου.

 

του Σωτήρη Σταθόπουλου 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο