Νικητής και μάλιστα με ευρύ σκορ, 58,54% έναντι 41,46%, αναδείχθηκε στον πρώτο τελικό αγώνα ο Εμανουέλ Μακρόν! Ήταν μια δίκαιη νίκη. Μια νίκη πολύτιμη. Τόσο για τη Γαλλία, όσο και για την Ενωμένη Ευρώπη. Βέβαια ο αγώνας δεν τελείωσε. Υπάρχει και δεύτερος τελικός, που θα διεξαχθεί σε περίπου δύο μήνες, τον Ιούνιο. Μέχρι τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να έχει πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Θα πρέπει να έχει βρει το νέο πρόσωπο για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Και φυσικά να προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα, τόσο στον αμυντικό τομέα όσο και στο κέντρο, αλλά με ιδιαίτερη σπουδή την επίθεση. Ο Εμανουέλ Μακρόν απέδειξε πως έχει τον τρόπο για να κερδίζει τα ντέρμπι,αφού με προετοιμασία μόλις 15 ημερών, μετά τη μικρή νίκη του στον…ημιτελικό, κατάφερε και συνέτριψε στον τελικό τη Μαρί Λεπέν.

Η νίκη αυτή του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί και είναι μια ξεκάθαρη νίκη της Ευρώπης. Άλλωστε ο πρόεδρος της Γαλλίας από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας κράτησε μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή στάση. Και σύμφωνα με τους ηγέτες της, είναι και νίκη της Ευρώπης! Πρέπει να υπογραμμίσω πως ο ύμνος της Ευρώπης, που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του μετά τον θρίαμβο του, έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως μάλιστα λένε, δεν είναι απλώς «συμβολισμός» αλλά είναι «προάγγελος νέων σημαντικών πρωτοβουλιών για μια νέα Ευρώπη»! Και δεν θα είναι έκπληξη εάν αύριο ο Εμανουέλ Μακρόν γίνει όχι ανεπίσημα, αλλά με… «βούλες και υπογραφές» ο ηγέτης της Ενωμένης Ευρώπης.Αυτό άλλωστε απέδειξε και «η ανακούφιση που ένιωσαν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα». Βέβαια,μόνο η Βουδαπέστη δεν έδειξε χαρούμενη! Το ερώτημα πολλών τώρα είναι, τι θα κάνει η Γερμανία του Σουλτς, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη Γερμανία της Μέρκελ; Θα ακολουθήσει δηλαδή από εδώ και μετά «την ατζέντα που θα είναι σχεδιασμένη από κοινού με την Ευρώπη ή θα ακολουθήσει τον μοναχικό δρόμο»; Τι θα γίνει «με το έκτο πακέτο των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και του Πούτιν»; Ο Μακρόν γνωρίζει πως τα νέα μέτρα, που αφορούν το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα είναι από τα πρώτα που οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και στις 31 Μαΐου. Ο Γάλλος πρόεδρος αγαπά πολύ τη «στρατηγική αυτονομίας», και αυτή προτείνει και θέλει να περάσει.

Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη πως ο Μακρόν ήταν ο πρώτος απερχόμενος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που κατορθώνει να εκλεγεί, να επανεκλεγεί πιο σωστά, χωρίς να εγκαταλείπει το Μέγαρο και χωρίς να κάνει θεαματική και ενδιαφέρουσα είσοδο! Κάτι που είχε κάνει και ο Ζακ Σιράκ μετά την επανεκλογή του το 2002. Είχε αποφύγει δηλαδή να διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπως είχε κάνει βέβαια πριν από επτά χρόνια!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο