Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, υπέγραψαν σήμερα δύο νέες Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης της Εύβοιας συνολικού, προϋπολογισμού 307.000 ευρώ. Οι Προγραμματικές Συμβάσεις αφορούν στη διενέργεια συστηματικής έρευνας στον αρχαιολογικό χώρο στο Καστρί Κηρίνθου και στην υλοποίηση του έργου ανάδειξης του Μαυσωλείου Καρύστου.

Μετά την υπογραφή των Συμβάσεων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Εύβοιας και εδώ και αρκετές δεκαετίες αποτελούν αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δρομολογούμε σημαντικά έργα, τα οποία προστατεύουν και προβάλλουν το πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας και ειδικότερα της Εύβοιας. Τόσο η αρχαιολογική έρευνα στην Κήρινθο, όσο και η ανάδειξη του Μαυσωλείου της Καρύστου, αποτελούν έργα προτεραιότητας, τα οποία συμβάλλουν στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εύβοιας, έχοντας παράλληλα αναπτυξιακό χαρακτήρα, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής».

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός τόνισε: «Συγχρηματοδοτούμε τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Καστρί Κηρίνθου και την αποκατάσταση του ρωμαϊκού Μαυσωλείου Καρύστου. Αποκρινόμενοι σε τοπικά αίτημα, υπηρετούμε ένα μεγάλο στόχο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσθέτουμε ένα ακόμη σημαντικό λιθαράκι στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Στερεάς Ελλάδας. Παρεμβαίνουμε στο εμπορικό κέντρο της Καρύστου, ώστε να αναδείξουμε την ιστορία αυτού του τόπου και τη μοναδικότητα του μνημείου. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος και παράλληλα θα γίνει πιο ασφαλής η οδός Σαχτούρη με την κατασκευή πεζοδρομίου».

Η Προγραμματική Σύμβαση για την ανασκαφική έρευνα στο Καστρί Κηρίνθου, προϋπολογισμού 216.000 ευρώ, διάρκειας τριών ετών, προβλέπει τη διενέργεια συστηματικής έρευνας στον αρχαιολογικό χώρο, τη σύνταξη πρόδρομων μελετών και πρόταση για τη διαχείριση και ανάδειξη των μνημείων.

Η Σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ανάδειξη Μαυσωλείου (ταφικό μνημείο Ρωμαϊκών χρόνων) στο κέντρο της πόλης Καρύστου», προϋπολογισμού 91.000 ευρώ και διάρκειας τριών ετών αφορά στο ρωμαϊκό μαυσωλείο, το οποίο χρονολογείται στην ανδριάνεια – αντωνίνεια περίοδο (μέσα 2ου αιώνα μ.Χ.). Ανασκάφηκε το 1908 από τον Γ. Παπαβασιλείου και το 1962 ο χώρος απαλλοτριώθηκε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται για ένα περίστυλο, σχεδόν τετράγωνο, ναόσχημο κτίσμα κατασκευασμένο από μάρμαρο (λευκό, πεντελικό και φαιόλευκο καρυστινό cipollino) εξαιρετικής ποιότητας. Περιστοιχιζόταν από ιωνικούς κίονες. Εδράζεται σε πεντάβαθμη κλίμακα, η οποία σώζεται μερικώς.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο καθορισμός νομικού πλαισίου συνεργασίας της Περιφέρειας, η οποία χρηματοδοτεί το έργο και του Υπουργείου, που θα εκτελέσει το έργο μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας. Σκοπός του έργου είναι η διάσωση και ανάδειξη του μοναδικού διατηρούμενου Ρωμαϊκού μνημείου, το οποίο βρίσκεται μάλιστα στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Καρύστου, η δυνατότητα πρόσβασης και περιήγησης στο χώρο, όπως και η εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης της οδού Σαχτούρη με την κατασκευή πεζοδρομίου.