Ναι, ήταν πράγματι ιστορική η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Και ιδιαιτέρως σημαντική η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Μίλησε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η ανθρωπότητα και ο δυτικός κόσμος και έθεσε ξεκάθαρα όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Και τώρα; Τώρα θα περιμένουμε να δούμε αν, όταν θα κοπάσει ο απόηχος της επίσκεψης, η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο θα θυμούνται όσα άκουσαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και, κυρίως, αν θα ανταποκριθούν, όταν έρθει η ώρα, στα αιτήματά του, στα αιτήματα της Ελλάδας. Δηλαδή:

Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν θα «ασκήσει όλη την επιρροή του» (όπως του ζήτησε ο Μητσοτάκης), για να σταματήσει η προκλητικότητα (με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου) από τη γείτονα χώρα, να επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο και να λυθεί το Κυπριακό, φυσικά όχι με τον σχηματισμό δύο κρατών, όπως θέλει η Τουρκία.

Αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αποσύρει το αίτημά της προς το Κογκρέσο να αρθεί το εμπάργκο και να δοθούν στην«αναθεωρητική» Τουρκία αεροπλάνα F-16. Και αν αυτό δεν συμβεί, θα καταστεί ολοφάνερο ότι σύσσωμες οι εξουσίες των ΗΠΑ επιβραβεύουν τη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία ούτε εφαρμόζει κανένα εμπάργκο προς τη Ρωσία αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας στην περιοχή, όπως είπε και ο Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος από βουλευτές και γερουσιαστές. Θα είναι μεγάλη απογοήτευση αν, μετά από τόσους μύδρους κατά του Πούτιν, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις του Ερντογάν.

Αν οι ΗΠΑ ανταποκριθούν στο αίτημα που διατύπωσε ο Μητσοτάκης για αγορά των F-35. Ελπίζουμε αυτήν τη φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα νομοθετικά σώματα να τηρήσουν όσα έδειξαν ότι αποδέχονται κατά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο και καταχειροκρότησαν οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο