Ο φωτογραφικός φακός ενός Ουκρανού στρατιώτη, λίγο πριν αιχμαλωτιστεί από τους Ρώσους, απαθάνατισε τις τραγικές στιγμές μέσα στη μεγάλη εγκατάσταση χαλυβουργίας.

Ενώ βρισκόντουσαν σε εξέλιξη οι σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη, ο στρατιώτης δημοσίευσε τον τρόμο που βίωναν χιλιάδες άνθρωποι, μαχητές και άμαχοι, μέσα στο εργοστάσιο όπου έβρισκαν καταφύγιο. Με τις φωτογραφίες του, ο μαχητής ανέδειξε τη δική του αλήθεια και στη συνέχεια οι εικόνες-ντοκουμέντο έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως φαίνεται από τις λήψεις, ο κόσμος που έχει βρει καταφύγιο στο Αζοφστάλ ζει στο απόλυτο σκοτάδι. Ανάβουν φωτιά για να τα καταφέρουν, για να μην παραδοθούν στη δίνη του ψύχους τις βραδινές ώρες. Το ρεύμα όπως και οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής απουσιάζουν. Όλοι μαζί γύρω από τη φωτιά ελπίζουν σε λίγη θέρμανση, τροφή. Στρατιώτες ξαπλωμένοι, περιμένουν πότε θα σημάνει η λήξη του πολέμου, διαβάζουν εφημερίδα, συζητούν, καπνίζουν. Άλλοι είναι σοβαρά τραυματισμένοι, στο πρόσωπο και το σώμα. Σε ορισμένους, μάλιστα, τα πλήγματα είναι τόσο σοβαρά που έχουν ακρωτηριαστεί μέρη του σώματός τους.

 

azovstal__3_

 

azovstal__15_

azovstal__1_

azovstal__2_

azovstal__7_

azovstal__12_

azovstal343

azovstal__11_